Поділитись:

Дим та шини: очевидець розповів, що відбувається під Конституційним Судом у Києві (фото,відео)

П'ятниця, 30 жовтня 2020, 11:32

Акція протесту біля Конституційного Суду у Києві зібрала зранку у п'ятницю, 30 жовтня вже декілька тисяч учасників. 

Люди вийшли публічно висловити обурення рішенням про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. 

За інформацією лучанина Віктора Грисюка, який цього ранку опинився під будівлею суду, навколо працює багато поліції та охорони. Учасники акції протесту скандують "Ганьба", запалюють файєри та кидають у двір суду димові шашки і шини – символ Революції Гідності. Поліція одразу прибрала шини. 

Затримань поки не було. Виступили ветерани російсько-української війни, кілька активістів. Показово, за словами нашого співрозмовника, що під час протесту не було жодних партійних прапорів. Видно, що прийшли люди з різних середовищ. 

Серед відомих публічних українців Віктор Грисюк помітив активіста Сергія Стерненка, екс-нардепа Віктора Чумака, голову правління ГО  "Центр протидії корупції" Віталія Шабуніна, екс-журналіста Мустафу Найєма

Пізніше медіа повідомили, що до будівлі Конституційного Суду принесли символічні валізи та "посадкові документи", а учасники мітингу вимагали відправити суддів до Ростова. 

 

На думку нашого співрозмовника, мітинг не триватиме безстроково. Він дещо хаотичний та неорганізований. 

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд своїм рішенням скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування. Неконституційними визнали також положення законів про перевірку е-декларацій чиновників. Своїм рішенням суд скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів, а отже заблокував призначення на посади новообраних депутатів місцевих рад. 

Ще вночі 29 жовтня уряд зобов’язав НАЗК відновити доступ до реєстру декларацій чиновників. А зранку у п'ятницю, 30 жовтня з'явився законопроект президента Зеленського, в якому він пропонує припинити повноваження всіх суддів КСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів