Поділитись:

Попри локальне похолодання: 2020 рік може стати найспекотнішим в історії

П'ятниця, 30 жовтня 2020, 03:23
Попри локальне похолодання: 2020 рік може стати найспекотнішим в історії

Метеорологи Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) попередили про те, що 2020 рік можуть визнати одним з найтепліших в історії людства попри початок локального похолодання, відомого як Ла-Нінья.

Про це повідомляється на сайті ВМО, передає Суспільне.

Ла-Нінья являє собою масштабне зниження температури поверхні Тихого океану в центральній і східній частині в районі екватора в поєднанні зі змінами в тропічній атмосферної циркуляції. Зазвичай воно чинить вплив на погоду і клімат, протилежний явищу, відомому як Ель-Ніньйо, що являє собою теплу фазою так званого Південного коливання Ель-Ніньйо.

"Ель-Ніньйо і Ла-Нінья є основними природними рушійними силами кліматичної системи Землі. Але всі природні кліматичні явища зараз відбуваються на тлі антропогенної зміни клімату, яке посилює екстремальні погодні умови та впливає на колообіг води", – зауважив Генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас.

За його словами, зазвичай Ла-Нінья призводить до зниження глобальної температури, але це більш ніж компенсується теплом, утримуваним у нашій атмосфері парниковими газами. Таким чином, 2020 рік залишиться одним з найтепліших років в історії спостережень, а 2016-2020 роки, як очікується, стануть найтеплішим п'ятирічним періодом за всю історію спостережень.

За даними спеціалістів ВМО, Ла-Нінья триватиме до наступного року, впливаючи на температуру, кількість осадів та кількість штормів. Через це метеорологи поширюють попередження серед урядів країн світу, щоб ті могли скоригувати планування в таких чутливих до клімату секторах, як сільське господарство, охорона здоров'я, водні ресурси і боротьба зі стихійними лихами.

Очікується, що цьогоріч Ла-Нінья буде помірною чи сильною. Минулого разу сильне явище спостерігали у 2010-2011 роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів