Поділитись:

Півонія у ландшафтному дизайні*

Четвер, 29 жовтня 2020, 16:15

Півонія - справжня окраса весняного саду. Різноманіття сортів цієї рослини дозволяє обрати найцікавіший варіант для будь-якого ландшафтного дизайну, а простота у вирощуванні робить догляд легким навіть для тих, хто не надто знається на квітах.

Обрати найцікавіші півонії для свого саду чи клумби можна за посиланням: https://greensad.ua/category/peony/. Садовий центр Greensad - те місце, де вас проконсультують стосовно різних рослин, порадять, що обрати і як доглядати.

Що треба знати про півонії

Існують трав’янисті, деревовидні півонії та їхні гібриди. Якщо перший вид виростає до метра у висоту, то другий - до двох і більше. Усі види люблять сонце, хоча для деревовидних бажана тінь після полудня - варто врахувати це під час посадки і ландшафтного дизайну ділянки. Квіти розпускаються в кінці квітня, травні або червні, залежно від сорту. Так, першими цвітуть саме деревовидні півонії, потім трав’янисті, а тоді вже гібриди. Якщо посадити всі сорти в одному саду, можна насолоджуватися цвітом до 7-8 тижнів.

Півонії цвітуть білим, рожевим, червоним, кораловим, темно-бордовим та жовтим. Квіти гарно пахнуть, та запахи можуть відрізнятися - деякі відомі солодкими нотками, декотрі мають цікавий цитрусовий аромат, інші ж віддають пряним. Для успішного вирощування слід пам’ятати, що рослина боїться грибків та приваблює мурах, - слідкуйте за листям та суцвіттями.

Як садити

Півонії найкраще висаджувати восени, до перших заморозків, тоді вони зможуть розцвісти вже наступної весни. Посаджені навесні рослини можуть не зацвітати два-три роки. Важливо відразу правильно обрати місце посадки. Висаджені кущі широко розгалужують коріння, тож пересаджувати їх буде важко. Для трав’янистих та гібридних сортів краще обрати сонячну ділянку, на яку падатимуть промені хоча б 5-6 годин в день. Бажано, щоб це був схил або суха ділянка на підвищенні - коріння рослини не любить надмірної вологи. Слід дати півоніям достатньо місця, щоб вони мали, куди рости і розгалужуватися, і, звісно, обирайте місце, де буде легко насолоджуватися квітами.

Досвідчені садівники радять удобрювати півонії впродовж перших кількох років. Ґрунт має бути добре дренованим. Трав’янисті види слід садити на 3-5 сантиметрів у землю, деревовидні - на 10-12 сантиметрів. Можна вирощувати і в горщику, якщо бажаєте внести родзинку в ландшафтний дизайн, але тоді важливо вибрати великі контейнери з дренажними отворами, а на зиму забирати півонію у приміщення.

Півонії чудові самі по собі і можуть вирощуватися індивідуально, проте вкупі з іншими кущами та травами здатні створювати по-справжньому неповторні ландшафтні дизайни. Найкраще поєднувати їх з багаторічними рослинами та чагарниками, які слугуватимуть доповненням або створюватимуть яскравий контраст.

Використання у ландшафтному дизайні

Найпростіший спосіб висаджування - комбінувати різні кольори в одному квітнику, створюючи своєрідний барвистий живопліт. Гарно виглядають ці квіти поруч з маргаритками та ірисом. Трав’янистими сортами можна оформити доріжки у саду. Деревовидні цвітуть в одну пору з ранніми тюльпанами та нарцисами, тож разом можуть утворювати цікаві композиції. Щоб відтінити саму квітку і зробити акцент на ній, посадіть поруч папороть.

Створення неповторного, органічного ландшафтного дизайну з півонією вимагає зусиль, та милуючись неймовірними барвами у своєму саду, ви не пошкодуєте, що доклали їх!

Надрукувати
мітки:
коментарів