Поділитись:

Другий тур виборів: де на Волині і за яких умов це можливо

Понеділок, 26 жовтня 2020, 12:00
Другий тур виборів: де на Волині і за яких умов це можливо

Учора, 25 жовтня, українці обирали депутатів місцевих рад, а також очільників своїх населених пунктів. Вже орієнтовно до 29 жовтня повинні оприлюднити результати волевиявлення. Але для багатьох міст на цьому етапі вибори не завершаться. Це стосується обрання міських голів.

Так, для міст, в яких є понад 75 тисяч виборців, можливе проведення другого туру виборів. Це відбувається в тому випадку, якщо жоден із кандидатів не набрав понад 50% голосів у першому турі.

Відповідно до Виборчого кодексу, якщо у територіальній громаді до 75 тисяч виборців, то перемогу отримує той кандидат у сільські, селищні, міські голови, який найбільшу порівняно з іншими кандидатами на посаду кількість голосів виборців.

Коли ж голосування відбулося у містах, де понад 75 тисяч виборів, то територіальна виборча комісія за результатами голосування в день виборів визнає обраним міським головою кандидата, за якого подано більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Якщо за результатами голосування в день виборів найбільшу і водночас однакову кількість голосів виборців отримали два або більше кандидатів, територіальна виборча комісія приймає рішення про призначення повторного голосування щодо цих кандидатів.

Якщо до виборчого бюлетеня для голосування на виборах сільського, селищного, міського голови було включено лише одного кандидата, він вважається обраним, якщо кількість голосів, поданих за нього, перевищує 50 відсотків кількості виборців, які взяли участь у голосуванні.

На Волині лише Луцька територіальна громада має понад 75 тисяч виборців (понад 172 тисячі виборців).

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів