Поділитись:

Коли з'явиться українська вакцина від коронавірусу

Четвер, 22 жовтня 2020, 23:33
Коли з'явиться українська вакцина від коронавірусу

Максим Степанов, міністр охорони здоров'я, повідомив, що українська вакццина від  коронавірусної інфекції знаходиться на доклінічній фазі та, ймовірно, буде готова до використання через рік.

Про це інформує "Суспільне".

"Це доклінічна фаза складається з великих моментів. І вона тривала шість місяців. Зараз можемо сказати, що вона пройдена. Що в рамках проведення цієї доклінічної фази було з’ясовано, що цей кандидат на вакцину має достатньо гарні перспективи. Відбувається нейтралізація вірусу. У звязку з тим, що ми завершили доклінічну фазу, зараз треба починати клінічну фазу. Звичайно, це достатньо тривалий термін щоб його пройти і закінчити всі випробування", — сказав міністр.

Президент компанії DiaPrep System Inc., професор і доктор медичних наук Михайло Фаворов розповів, що після публікації у січні 2020 року послідовності вірусу, група українських вчених розробила проєкт білку та досліджувала його.

"Ми проаналізували кроликів, мишей, пацюків, кого ми тільки не імунізували, і всі дали гарну імунну відповідь. Це говорило про те, що виробляються антитіла і що це дає надію, що цей білок може стати гарною вакциною. Ми змогли показати, що моноклональні антитіла мишей, яких ми імунізували нашим білком, не давали вірусу руйнувати структуру клітин. Вони захищають клітини людини від дії вірусу. З цього моменту ми можемо починати робити вакцину. Це буде довгий процес. Він включає три фази перевірки. Але вже ясно, що із часом ми зможемо отримати препарат, який буде захищати від ковіду", — запевнив Фаворов.

За словами професора, якщо все буде гаразд, вакцина буде готова мінімум через 9 місяців, а "реально — через рік, тому що ці процеси не можна прискорювати". Степанов додав, що вакцина буде у повному обсязі профінансована державою і буде коштувати понад 100-150 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів