Поділитись:

Як продавці "чорних" iPhone наживаються на українцях

Субота, 13 серпня 2016, 13:50

У гонитві за дешевим iPhone можна залишитися і без смартфона, і без грошей.

Як продавці "чорних" iPhone, а також гаджетів до них, створюють мільярдну діру в державному бюджеті і чому держава не хоче чи не може забезпечити однакові правила роботи для всіх продавців електроніки розповідає у своєму матеріалі Ігор Тімха на сайті інформаційного порталу Znaj.ua.

За останнє десятиліття продукція компанії Apple в Україні набула величезної популярності. Бажанішими за все для українського споживача стали смартфони з яблуком. Для політиків і бізнесменів - це ознака статусу, для звичайних громадян - мрія, на яку деколи доводиться збирати роками. Парадоксально, але навіть висока вартість iPhone не впливає на їх популярність, а навпаки робить ці телефони надзвичайно привабливими у всіх сенсах.

Саме величезний попит на iPhone зробив їх найбільш популярним контрабандним товаром. Згідно з даними роботи комісії з розслідування фактів зловживань у Державній фіскальної службі, оприлюдненими в минулому році, в Україні кількість "чорних" iPhone в 30 разів перевищувала кількість офіційних. Іншими словами велика частина телефонів була ввезена до країни контрабандним шляхом і продана в обхід закону.

На сьогоднішній день "чорними" iPhone і гаджетами до них: програвачі iPod, базові станції AirPort Time Capsule, роутери AirPort, смарт-годинник Apple Watch, усілякі bluetooth гарнітури, віртуальні окуляри, гіроборди, гіроскутери, обладнання для розумного будинку та багато іншого, - торгують практично скрізь. Контрабандну продукцію Apple можна придбати як через численні інтернет магазини, так і на полицях у звичайних торгових мережах. Не гидують торгувати нелегальною продукцією і у відомих магазинах електроніки, але про це трохи далі.

Яким же чином контрабандний товар величезними партіями потрапляє на полиці торгових мереж? У всьому винні "шпарини" в українському законодавстві. Існує кілька схем, якими активно користуються нечисті на руку ділки. Правда не завжди ці схеми спрацьовують. На початку цього року податкова міліція Києва затримала контрабандну партію продукції компанії Apple вартістю в 10.1 млн. грн.

І все ж найпопулярнішим методом контрабандистів залишається так званий метод "велосипедисти". Відповідно до Митного кодексу, громадяни України мають право ввезти партію товару для особистого користування на суму в 500 євро і вагою не більше 50 кг. На практиці це виглядає наступним чином: на митний пост приїжджає автобус завантажений продукцією Apple. Слідом приходять 10-20 осіб, які заявляють, що товар їхній і придбаний для особистого користування. За певну "подяку" митники закривають на цю хитрість очі й дуже швидко, без сплати податків і зборів, контрабанда опиняється в Україні. За день такий "караван" може пройти кілька разів.

"Різних методів існує велика кількість. Ви не забувайте, що ніхто не відміняв пряму змову контрабандистів і митників про пропуск товару в "чорну". Згідно з моєю інформацією один iPhone в такій схемі коштує 15 долл", - розповів на правах анонімності наш інсайдер.

За його словами, як тільки партія товарів опиняється в країні, її розподіляють по численних інтернет- і звичайних магазинах. "Найчастіше продажем "чорних" iPhone і гаджетів до них займаються приватні підприємці. Відповідно до закону вони не зобов'язані вказувати походження товару. Біда в тому, що торгують вони, порушуючи закон і, при цьому, нічого не бояться, адже з перевіряючими органами завжди можна домовитися за прийнятні відкати", - констатував інсайдер.

На підтвердження своїх слів, він надав список з 112 торгових точок у Харкові, Києві, Запоріжжі та Дніпрі, де покупцям пропонують контрабандні iPhone та різні гаджети до них без відповідної сертифікації.

Багато представників великих торгових мереж, які торгують сертифікованою і легальною продукцією компанії Apple, в приватних розмовах скаржаться, що "чорний" ринок процвітає через кришування з боку правоохоронців або податківців.

"Контакти з вищим керівництвом УКРІНФОРМ особливого результату не дають. Вони обіцяють дати розпорядження й припинити все це беззаконня. Але для них це не мета номер один. Тому що в порівнянні з тіньовими схемами з відмивання ПДВ, втрати держбюджету від контрабанди iPhone в розмірі 1 млрд. грн. взагалі не гроші. А з точки зору місцевих "хлопців": УБОЗівці, податківців і так далі - це додаткові 10 - 20 тис. на місяць або на рік, собі в кишеню", - пояснив на правах анонімності представник однієї з найбільших торгових мереж із продажу електроніки.

Відсутність контролю з боку держави й нерівні умови на ринку, призводять до сумного результату не тільки для легальних продавців, але й для простих покупців.

Контрабандисти завозять товар без сплати ПДВ та імпортного збору, що дозволяє "чорним" гравцям продавати смартфони й супутні товари на 25% дешевше. У випадку з iPhone з офіційною вартістю до 20 тис. грн., йдеться про зниження ціни на суму до 5 тис. грн. Для середньостатистичного споживача - ця різниця в ціні є непереборним аргументом на користь "сірого" iPhone.

Або смарт-годинник Apple Watch Sport - в українському інтернет-магазині вартість цього продукту відрізняється від 7399 до 17258 грн. Торгові мережі, що мають сертифікати, продають їх у межах 12 тис. грн. і дають офіційну гарантію на рік. Відповідно, інтернет-магазини, де за цей продукт просять на 5 тис. грн. менше й гарантія не перевищує півроку, найімовірніше торгують контрабандою - не собі ж у збиток працювати.

Здійснюючи таку покупку, споживач із власної ініціативи позбавляє себе законного права на придбання якісного товару.

Чому так? У чому ж різниця між "білим" і "чорним" iPhone? Здавалося б такий же смартфон, тільки значно дешевший. Але на ділі робота таких апаратів істотно відрізняється. Перший - призначений для України і, відповідно, буде працювати справно без конфлікту з мобільним оператором, електромережею, вчасно і в повному обсязі оновлювати програмне обладнання. Словом, покупець отримує якісний апарат, який буде радувати його довгий час.

З "чорним" iPhone ви не застраховані від цілого ряду проблем. Це гірша якість прийому, через те, що телефон розрахований на іншу специфіку мереж операторів. Згодом це впливає на якість передачі даних, роботу апарату в мережі, термін служби батареї. Можливі й проблеми з підзарядкою телефону через те, що його зарядний пристрій не призначений для українських силових мереж. Він просто може згоріти або зіпсуватися, а це додаткові витрати від 500 грн. на новий зарядний пристрій.

Часом навіть запевнення продавця про те, що товар повністю сертифікований не завжди відповідають дійсності. У мережі зустрічається багато гнівних відгуків від ошуканих покупців про проблеми в роботі "чорних" iPhone.

Але якщо деякі продавці все ж борються з "сірою" продукцією, і подібні випадки скоріше прикре непорозуміння, тобто є торгові мережі, де торгують нелегальними iPhone. Хоча вже мали через це проблеми.

Сумніви про те, що запропонований iPhone сертифікований в Україні виникли виходячи з його ціни і гарантії на 1 місяць, хоча офіційна гарантія на продукцію Apple 12 місяців. Всі припущення розвіяв консультант магазину, відкрито повідомивши нам, що телефон не сертифікований у нас в країні. А це автоматично означає, що ввезений він нелегально і, продавати його не мають права.

Але головна проблема "чорних" iPhone, яка стає неприємним сюрпризом для покупця, - відсутність офіційної гарантії. Гарантія на 3 місяці (за законом мінімум 6), виписана на ПП - часто є способом відходу продавців від зобов'язань за гарантією. Змінили ПП - і немає ніякої відповідальності. Крім цього "чорний" iPhone у вас не прийме жодна авторизована точка обслуговування.

Простий експеримент довів все вище викладене. Таємний покупець придбав два "чорних" iPhone в столичних магазинах. До першого телефону видали гарантію без інформації про сервісну службу, її місце знаходження та номерів телефонів. У документі вказано лише сайт і телефон інтернет магазину.

Це чистої води обман. Адже пред'явити претензії у разі поломки телефону з таким папірцем неможливо нікому. Тобто продавець обманним шляхом знімає з себе гарантійні зобов'язання, передбачених п.4 ст.8 Закону України "Про захист прав споживачів".

Не занурюючись в здогади, таємний покупець з придбаним телефоном звернувся в офіційний сервісний центр, де повідомили, що даний IPhone не призначений для використання в Україні, а підприємство, де він був придбаний, не є продавцем даного товару і не здійснювало імпорт цього iPhone в Україні. Тому офіційний сервісний центр не несе гарантійних зобов'язань, у зв'язку з введенням даного товару в оборот. Там же підтвердили, що телефон не призначений для продажу в Україні.

"Біле" походження iPhone закупленого в магазині Яблуки в Дніпрі викликало сумніви ще в магазині. Вилка його зарядного пристрою не була європейського зразка.

Продавці при покупці сказали, що все IPhone, IPad і інша представлена ​​техніка Apple не призначена для продажу в Україні. Гарантія надається не виробником, а роздрібною мережею Яблука.

Це означає тільки одне, що в разі поломки, покупцеві доведеться звертатися до "кустарних" ремонтників, нести додаткові витрати і при цьому не мати гарантії, що після ремонту в телефоні всі деталі залишаться оригінальними, а сам апарат буде працювати довго і без збоїв.

Як же не стати жертвою недобросовісних підприємців, коли "чорні" iPhone продають навіть в популярних магазинах? В першу чергу купувати iPhone варто тільки в авторизованих мережах продажу.

Є кілька критеріїв, які показують, що IPhone не призначений для використання в Україні. Всі артикули офіційних IPhone реєструються на митниці і закінчуються однією комбінацій: UA / A, RM / A, RK / A, Z / A, SU / A, FS / A. Їх можна знайти на коробці або в пам'яті кожного пристрою. Крім цього всі сертифіковані iPhone мають гарантійний талон Asbis.

Якщо в комплекті придбаного iPhone, щось не відповідає дійсності - то, скоріше, за все апарат ввезений в країну нелегально. В такому випадку юристи радять брати на озброєння ст. 15 Закону України "Про захист прав споживачів". У нії записано, що продавець зобов'язаний надати покупцеві повну інформацію про товар, а так само передбачає можливість повернення товару і відшкодування збитків покупцеві.

Незважаючи на те, що проблема виникла не вчора, і щорічно завдає державі збитків на 1 мільярд гривень, і тим самим порушує права платників податків, влада не поспішає вирішувати проблему контрабанди електроніки в цілому і iPhone зокрема. Періодичні спроби створити однакові правила роботи для всіх імпортерів бувають, але вони більше схожі або на переділ ринку контрабанди, або на імітацію бурхливої ​​діяльності. Інакше не скажеш, адже оператори мобільного зв'язку продовжують щотижня фіксувати в своїх мережах по 4-5 тис. нових iPhone. І тільки 10% з них завезені легально.

Надрукувати
мітки:
коментарів