Поділитись:

11–15 тисяч хворих щодня: коли розгортатимуть тимчасові COVID-шпиталі

Вівторок, 20 жовтня 2020, 10:02

фото ілюстративне

Розгортати тимчасові ковідні шпиталі поза медичними закладами в Україні планують при орієнтовній щоденній кількості хворих з COVID-19 на рівні 11-15 тисяч, або при різкому стрибку хвороби в певному місті чи регіоні. 

Про це сказав заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, – повідомляє Українська правда.

Віктор Ляшко зазначив, що запас ліжок у системі охорони здоров’я ще є, та пояснив алгоритм запуску тимчасових шпиталів.

Які немедичні заклади розглядаються як локації

"Перш за все, розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації (епідемії COVID-19) ми зобов’язали обласні державні адміністрації визначити лікарні, які до кінця цього тижня будуть повністю перепрофільовані для госпіталізації пацієнтів з коронавірусною хворобою. Це означає, що в ці лікарні не будуть госпіталізуватись хворі з іншими хворобами, і з’являється чіткий маршрут для пацієнтів в яких, окрім COVID-19, є й інші медичні проблеми (травма, гостра хірургічна патологія тощо).

Коли всі ці ліжка заповняться більше ніж на 75 % з урахуванням, що перепрофільовано як мінімум 30 % всього ліжкового фонду на адміністративній території, тоді необхідно запускати процес розгортання тимчасових ковідних шпиталів, – повідомив Віктор Ляшко.

Вони будуть облаштовуватись у вже визначених обласними адміністраціями місцях, якими є виставкові центри, спортивні споруди, готелі чи санаторії. У цих закладах повинні забезпечуватись належні умови як для осіб, що будуть розміщені, так і для персоналу, що буде обслуговувати пацієнтів – це включає вентиляцію, можливість дезінфекції, розподіл потоків пацієнтів та інші принципи розміщення тимчасових шпиталів.

Скільки ліжкомісць планується розгорнути в кожному регіоні

Зі слів заступника міністра, наразі є розрахунки щодо критичного навантаження в регіонах, тому питання додаткового розгортання ліжок пропрацьовується безпосередньо з регіонами. З точки зору доцільності, у зв’язку зі складністю організації, виправданим є відкриття подібних шпиталів для достатньо великої кількості осіб – від 500 ліжко-місць.

Які часові рамки, коли планується відкриття таких "COVID-шпиталів"

"За нашими розрахунками, повноцінний запуск COVID-шпиталів буде необхідним при орієнтовній щоденній кількості хворих з COVID-19 на рівні 11-15 тисяч. Але все буде залежати і від розпорошеності цієї кількості хворих по всій країні чи, навпаки, появі великої кількості хворих в одному місті чи області.

Зараз ми говоримо про потенційних 50 тисяч ліжок в існуючих лікарнях, які будуть задіяні для лікування пацієнтів коронавірусом та понад 15 тисяч ліжок з уже підведеним централізованим киснем. Тобто запас ліжок у системі охорони здоров’я ще є. Але кожному з нас потрібно робити все можливе для того, щоб додаткові шпиталі не знадобилися. У першу чергу, цього можна досягти дотриманням протиепідемічних норм", – сказав Віктор Ляшко.

Який медичний та інший персонал буде задіяний для догляду за пацієнтами

"Це буде медичний персонал, який може виконувати саме високоспеціалізовані функції, але також передбачається залучення волонтерів та інших осіб, що мають досвід у догляді за пацієнтами або роботи в умовах гуманітарної потреби. У тому числі розглядаємо варіант сформованих медичних бригади з інших регіонів України. Міністерством охорони здоров’я видано наказ від 28 серпня 2020 року №1976, яким впорядковано деякі питання залучення з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби додатково, на умовах контракту, осіб, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам", – прокоментував Ляшко.

Кого саме будуть розміщати в таких "COVID-шпиталях": людей із підозрою чи хворих із підтвердженим діагнозом

Зі слів Віктора Ляшка, у мобільних шпиталях повинні зберігатися критерії, подібні до стандартних умов госпіталізації. Розміщувати осіб без симптомів немає потреби. Тому розміщення буде вибудовуватися в залежності від наявного персоналу та обладнання, необхідного для надання належної медичної допомоги хворим.

Чи розглядається варіант задіяти для лікування хворих ліжковий фонд і медиків Академії медичних наук, МОЗу та відомчих медзакладів, розташованих у столиці

"Так, вже є плани щодо розгортання ліжок у лікарнях Національної академії наук, а також у відомчих медичних закладах, наприклад, у лікарнях "Укрзалізниці". Зокрема в м. Харкові вже дві лікарні "Укрзалізниці" включено до переліку лікарень, які надають медичну допомогу хворим з коронавірусною хворобою.

Лікарні Академії медичних наук розглядаються в першу чергу для госпіталізації хворих з іншими соматичними хворобами, тобто тих потенційних пацієнтів, які повинні були б бути госпіталізовані до багатопрофільних лікарень, які вже перепрофільовані для надання допомоги хворим з COVID-19", – зауважив Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів