Поділитись:

Опалювальний сезон у Луцьку: кому спершу пустять тепло і скільки доведеться платити

П'ятниця, 16 жовтня 2020, 12:40
Опалювальний сезон у Луцьку: кому спершу пустять тепло і скільки доведеться платити

Відповідно до рішення виконавчого комітету Луцької міської ради опалювальний сезон у Луцьку розпочинається 16 жовтня.

Як відбуватиметься старт, розповіли в КП «Луцьктепло».

Не очікуючи трьох діб, протягом яких середньодобова температура зовнішнього повітря у Луцьку впаде нижче +8°С, ДКП «Луцьктепло» розпочинає опалювальний сезон 2020-2021 років. Передумовами для більш раннього початку опалювального сезону є: різке похолодання, бажання забезпечення комфортних умов проживання для мешканців міста Луцька та запобігання скарг, враховуючи епідеміологічний стан в місті, а також необхідність введення в експлуатацію та ефективного налаштування 82 індивідуальних теплових пунктів, змонтованих в межах Контракту №1 «Нові теплові підстанції (індивідуальні теплові пункти в житлових будинках)», що виконується, відповідно до Проєкту модернізації централізованого опалення м. Луцька.

Відповідно до консультацій з підрядником – компанією «АМАРК», Італія, для налаштування роботи всіх ІТП та якісного балансування стояків в межах житлового будинку необхідно не менше одного тижня. Відтак сьогодні відбуватиметься відкриття всіх клапанів та засувок для прогріву внутрішньобудинкової системи опалення та її розповітрення, а з понеділка, 19 жовтня, розпочнеться робота із балансування.

Забезпечення теплоносієм буде здійснюватися почергово

Звертають увагу споживачів на те, що передусім забезпечення теплом буде здійснюватися для дитячих, медичних, навчальних закладів. Зокрема, на звернення окремих медичних закладів подачу теплоносія для опалення розпочато 15 жовтня.

Забезпечення житлового фонду опаленням при цьому залежить не лише від оператора зовнішніх інженерних мереж – ДКП «Луцьктепло», – який, відповідно до меж розподілу, відповідає за підведення теплоносія до зовнішнього фундаменту будинку, а й від балансоутримувача, який повинен підготувати житловий будинок до опалювального сезону, виконавши необхідний комплекс заходів, і врешті – відкрити засувку на вводі в будинок.

Наголошують також, що причиною ситуації, коли частина стояків не прогрівається, є заповітрення, яке у будинках з вертикальною розводкою вирішується спуском повітря на верхньому поверсі. За вирішенням цієї проблеми слід звертатися до сусідів, які там мешкають, або до балансоутримувача (ОСББ/ЖЕК/Управитель).

Нові тарифи затверджено. З чим заходимо в сезон?

Незважаючи на затвердження рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 24.09.2020 №517-1 нових тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, опалювальний сезон 2020-2021 років розпочнеться з попередніми тарифами. Причиною цього є законодавча невизначеність в частині укладення нових договорів на послуги підприємства.

Нагадаємо, що кампанія з визначення споживачами нової моделі договірних відносин та відповідного укладення з ними договорів на послуги мала завершитися 1 травня 2020 року та була відтермінована на 5 місяців з моменту припинення карантинних заходів, пов’язаних із розповсюдженням нового коронавірусу SARS CoV-2. Оскільки адаптивний карантин триває, підприємство не має законних підстав для застосування нових тарифів для всіх категорій споживачів.

Врегулювати цю невизначеність може проєкт закону 2458 від 15.11.2019 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», внесений до порядку денного Верховної Ради України 01 вересня 2020 року, який пропонує зробити укладення договорів публічним. Однак, поки з його ухваленням зволікають, ДКП «Луцьктепло» змушене входити в новий опалювальний сезон, застосовуючи старі тарифи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 травня 2024
07 травня 2024
16:57