Поділитись:

Вальдорфська вчителька із Луцька Юлія Марушко про життя в Німеччині та як змінила перо на педагогіку

Неділя, 11 жовтня 2020, 20:00
Вальдорфська вчителька із Луцька Юлія Марушко про життя в Німеччині та як змінила перо на педагогіку

Українська художниця та громадська активістка Юлія Марушко уже вісім років живе в німецькому Гамбурзі. Весь цей час Юлія працює з дітьми як вальдорфська вчителька. Вона ініціювала відкриття вальдорфської школи у рідному Луцьку і цьогоріч там вже набрали перший клас учнів.

Про історію українки, яка популяризує українську культуру, розповідає проєкт Ukraїner.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Вальдорфська педагогіка у Луцьку: як навчаються в садочку та коли відкриється школа

Юлія Марушко вивчала журналістику в рідному Луцьку, після чого працювала на місцевому радіо. У 2008 році дівчина стала стипендіаткою програми Journalisten International Вільного університету Берліна (Freie Universität Berlin) для журналістів зі Східної Європи. Це була її перша поїздка до Німеччини. За кілька років, у 2012-му, Юлія знову приїхала до Німеччини — цього разу вже до міста Кассель, аби отримати кваліфікацію вальдорфської вчительки і згодом розвивати вальдорфську педагогіку в Україні.

Після навчання в Касселі Юлія проходила практику у вальдорфській школі Гамбурга і згодом переїхала у це місто на півночі Німеччини.

2013 рік. Я приїжджаю в Гамбург, нікого тут не знаю, нове абсолютно місто, все зовсім по-іншому. Це вже потім я дізналася, що кожне місто, як і людина, має свій характер. Для мене, гарячої українки з Волині, стриманий холодний Гамбург тоді став несподіванкою.

Юлія Марушко в педагогіці вже одинадцять років. Жартує, що має тисячі дітей по всьому світу. Вальдорфську педагогіку вона обрала з тієї причини, що та, за словами Юлії, побудована на людинознавстві: навчання передбачає індивідуальний підхід та розвиток творчих задатків дитини.

У Луцьку нині вже є вальдорфський дитячий садок і сімейний клуб за принципами вальдорфської педагогіки, а з вересня 2020 року вже набрали перший клас місцевої вальдорфської школи. Юлія також мріє відкрити в Україні таку вальдорфську школу, де б навчалися діти різних національностей і звучали б різні мови. Наразі ж їй вдається привозити в Україну тренерок і тренерів зі Швейцарії і Німеччини.

 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів