Поділитись:

Місцевим радам можуть дозволити встановлювати тарифи на тепло

Четвер, 11 серпня 2016, 15:54

"Епідемією" назвав голова НКРЕКП введення місцевими радами мораторіїв на житлово-комунальні тарифи. Відповідні рішення вже прийняли місцеві ради Києва, Дніпра, Львова, Полтави, Житомира, Тернополя, Чернівців, Закарпаття, Кременчука, Куп'янська, Кривого Рогу.

Але, ці мораторії на сьогодні не мають юридичної сили, адже з 2014 року в міських рад було відібрано право встановлювати тарифи на житлово-комунальні послуги. І на сьогодні врегулювати відповідні проблеми влада на місцях може лише за підтримки Кабінету Міністрів, – повідомляє Finance.UA.

Проте вже зовсім скоро ситуація може змінитися. Річ у тім, що ще в травні цього року Уряд вніс на розгляд ВР законопроект, яким передбачено передачу повноважень щодо встановлення тарифів на теплову енергію з альтернативних джерел енергії від НКРЕКП місцевим радам. Йдеться про внесення змін до Закону України "Про теплопостачання" щодо передачі повноважень на встановлення тарифів та ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії.

Як кажуть у "Публічному аудиті", ухвалення цього закону дозволить меру та місцевим депутатам особисто зайнятися залучення інвесторів до фінансування виробництва теплової енергії з відновлювальних джерел енергії. У їхній компетенції також буде виділення інвесторові необхідної земельної ділянки, забезпечення створення робочих місць, під'єднання підприємства до необхідних мереж тощо.

Тобто всі ці питання віддаються під повний контроль місцевих рад, які погоджуватимуть як планові інвестиції, так і тариф на теплову енергію з альтернативних джерел енергії. І вже жодної залежності від рішень Кабміну в цьому питанні вони не матимуть – всю повному повноту відповідальності перед своєю територіальною громадою органи місцевого самоврядування нестимуть фактично одноосібно.

Станом на сьогодні стаття 17 ЗУ "Про теплопостачання" до повноважень НКРЕКП відносить встановлення та регулювання тарифів на теплову енергію, що виробляється на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії, та ліцензування певних видів господарської діяльності у сфері теплопостачання, якщо теплова енергія виробляється на таких установках.

Цим законопроектом пропонується частину повноважень Нацкомісії передати органам місцевого самоврядування щодо встановлення тарифів на теплову енергію та місцевим адміністраціям щодо ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії.

Зокрема, органи місцевого самоврядування матимуть повноваження щодо встановлення для відповідної територіальної громади тарифів, зокрема на виробництво теплової енергії, що виробляється на установках із використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії в обсягах до 55 тис Гкал на рік. Не належать сюди тарифи на виробництво теплової енергії, що виробляється на установках комбінованого виробництва теплової й електричної енергії.

Національний регулятор, за проектом закону, матиме в сфері теплопостачання повноваження щодо ліцензування підприємств, які виробляють теплову енергію на теплоелектроцентралях,ТЕС, АЕС і когенераційних установках; а також у випадку, якщо вона виробляється на установках із використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії в обсягах понад 55 тис Гкал на рік.

За Нацкомісією також залишається встановлення та регулювання тарифів на виробництво теплової енергії, що виробляється на теплоелектроцентралях, ТЕС, АЕС та когенераційних установках; на установках із використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії в обсягах понад 55 тис Гкал на рік.

Надрукувати
мітки:
коментарів