Поділитись:

Чоловіки з низьким голосом зраджують частіше, – вчені

П'ятниця, 09 жовтня 2020, 03:23
Чоловіки з низьким голосом зраджують частіше, – вчені

Науковці з Китаю вирішили дослідити зв’язок між особливостями голосу людини та схильністю до подружньої зради. З’ясувалося, що чоловіки з низьким голосом зраджують частіше, причому на жінок це правило не поширюється.

Відповідна стаття оприлюднена в журналі Personality and Individual Differences, передає Суспільне.

Що досліджували

Як зазначають автори дослідження, відповідно до теорії статевого добору Дарвіна, двома основними причинами формування статевих відмінностей є внутрішньостатева конкуренція та міжстатевий добір. Ця теорія припускає, що різниця між голосами чоловіків та жінок виникла через добір з боку самиць, які обирали самців з нижчим голосом, вважаючи їх більш домінантними. При цьому деякі дослідження також пов’язують низький голос із високим рівнем тестостерону в організмі чоловіка.

Вчені припускають, що низький голос підкреслював лідерські якості чоловіків та сприяв здатності переконувати. Окремі дослідження також демонструють, що жінки схильні оцінювати чоловіків з низьким голосом як більш привабливих та таких, що заслуговують на довіру. Таким чином, чоловіки з нижчим голосом отримували більше ресурсів та партнерок, що сприяло закріпленню ознаки у популяції.

Через це вчені вирішили дослідити низку голосових параметрів, що впливають на соціальне враження, зокрема, основну частоту голосу та форманти – акустичну характеристику звуків мови пов'язану з рівнем частоти голосового тону та тембром звуку.

Як досліджували

Для участі в дослідженні вчені відібрали студентів університету через месенджери та соціальні мережі. Їхній середній вік становив близько 20 років. Усі студенти назвали себе гетеросексуалами, говорили на мандаринському діалекті китайської мови, не курили та не хворіли на застуду.

Після цього науковці з дотриманням конфіденційності провели їхнє опитування щодо схильності до зрад, попросивши оцінити власну невірність за 12 пунктами по 7-бальній шкалі, а також записали їхні голоси, попросивши вимовити кілька фраз китайською.

Що з’ясувалось

Результати дослідження виявили, що низький голос у чоловіків корелює зі схильністю до подружньої зради, причому в жінок пов’язати вокальні параметри з наміром зрадити вченим не вдалося.

"Узагальнені результати дослідження дозволяють припустити, що голосові характеристики пов’язані із наміром зрадити чи зберегти стосунки у чоловіків, але не у жінок. Поточні результати мають важливе значення для дослідження голосу у сфері шлюбних стосунків", – підсумовують автори дослідження.

Ці результати узгоджуються з попередніми дослідами, які свідчать про те, що жінки сприймають чоловіків з низьким голосом як більш схильних до зрад. За висновками вчених, висота голосу та схильність до невірності у чоловіків мають однакову причину – рівень тестостерону в організмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів