Поділитись:

Понад чверть українців перебувають за межею бідності, – Денісова

П'ятниця, 09 жовтня 2020, 04:10
Понад чверть українців перебувають за межею бідності, – Денісова

Понад чверть населення України перебуває за межею бідності.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у фейсбуці.

"Взяла участь у Соціальному форумі Ради ООН з прав людини, який щорічно проводиться в Женеві. Кожен форум присвячений окремому актуальному питанню... Під час виступу повідомила, що результати здійснюваного мною моніторингу свідчать: понад чверть всього населення України перебуває за межею бідності", – написала Денісова.

За її словами, проблема бідності посилилася в умовах пандемії COVID-19 зростанням безробіття, відсутністю належного соціального забезпечення осіб з інвалідністю та малозабезпечених громадян, обмеженням доступу до дистанційного онлайн-навчання більшості дітей з малозабезпечених сімей. Крім того, небезпека поширення коронавірусу провокує дискримінацію в суспільстві і стає причиною використання мови ворожнечі стосовно ромів, внутрішньо переміщених осіб, представників ЛГБТ-спільноти та трудових мігрантів.

У доповіді вона зазначила, що прожитковий мінімум в Україні становить близько 75 доларів на одну людину в місяць, тоді як мінімальна заробітна плата українців – 176 доларів. Денісова зауважила, що попри збільшення рівня оплати праці, в Україні спостерігається таке явище як бідність працюючих, зокрема, кожному третьому працюючому не вистачає заробітної плати на задоволення необхідних життєвих потреб, а кожен другий працездатний працює на умовах вторинної зайнятості.

Уповноважена з прав людини наголосила, що незмінно високим залишається рівень бідності серед осіб пенсійного віку. Пенсію у розмірі нижче або на рівні межі монетарної бідності отримують близько 80% українських пенсіонерів. Крім того, через війну на сході України понад 1,5 млн українських громадян з метою збереження життя змушені були покинути рідні домівки, тож особливої уваги потребує питання забезпечення їх житлом.

Денісова додала, що в Україні на 24% зросла заборгованість з виплати заробітної плати та становить 200 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 березня 2024
27 лютого 2024
22 лютого 2024
31 грудня 2023
25 грудня 2023
16 грудня 2023
10 грудня 2023
07 грудня 2023
21 листопада 2023