Поділитись:

На Волині у 40 громад немає служб у справах дітей: сім'ями опікуються сільські голови

П'ятниця, 09 жовтня 2020, 06:58
На Волині у 40 громад немає служб у справах дітей: сім'ями опікуються сільські голови

Майже 40 об’єднаних територіальних громад на Волині не створили служб у справах дітей. Усього таких відомств при громадах області лише 11. За дотриманням прав дітей поки стежать районні служби, але їх функції і штат зміняться з нового року.

Про це повідомляє Суспільне. Волинь.

У громадах, де немає служби у справах дітей, проблемними родинами опікуються сільські голови, розповіла начальниця обласної служби у справах дітей Алла Онищук.

У селі Навіз Рожищенського району служби у справах дітей немає. Тому коли 35-річний батько побив своїх п'ятьох дітей, сільський голова звернувся до районної служби. Нагадаємо, двоє дітей з родини тоді потрапили до лікарні. П'ятирічний хлопчик 4 доби провів у реанімації. Як розповів заступник директора обласної дитячої лікарні Ігор Дородних, нині дитині краще. Хлопчика перевели у відділення неврології.

На повідомлення про побиття дітей батьком тоді зреагувала районна служба. Того ж дня трьох хлопчиків та двох дівчаток вилучили з родини. Нині діти у притулках.

"Перед тією трагедією, яка сталася, нам не надходили повідомлення ні від сільради, ні від школи, що ситуація у сім’ї погіршується, або є загрозливий стан. У нас на сьогодні в об’єднаних територіальних громадах уже створено 11 служб. Ще дві – у процесі. Враховуючи, що є 53 територіальні громади", – каже Алла Онищук.

Прокуратура області від початку року п’ять разів зверталася до суду, аби зобов’язати органи місцевого самоврядування створити у громадах такі служби, розповіла речниця Наталія Мурахевич.

Суд поки задовольнив лише 3 позови прокурорів. Один – перебуває на розгляді.

"Ще одна ОТГ добровільно виконала такі вимоги і створила службу у справах дітей, тому провадження у справі було закрите", – розповіла речниця.

Одна з громад, яка за рішенням суду має створити службу у справах дітей – Копачівська ОТГ. До громади входить 14 сіл і проживає 1 360 дітей. В громаді рішення суду поки не виконали.

"Служби як такої ще не створено. Найближчим часом буде створено. Поки що ми співпрацюємо із районною службою і ведемо усі справи. Я навіть і не можу сказати, чому не створена у нас ця служба", – каже начальниця відділу з питань гуманітарної політики Копачівської ОТГ Наталія Фенюк.

Нині триває процес децентралізації і на структуру служби у справах дітей чекають зміни. Якими вони будуть, каже фахівчиня Алла Онищук, невідомо. Тож майже 40 волинських ОТГ, з її слів, поки лишаються без служб у справах дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів