Поділитись:

Лучанам розповіли про особливості голосування на місцевих виборах

Четвер, 08 жовтня 2020, 17:17
Лучанам розповіли про особливості голосування на місцевих виборах

У Луцькій міській територіальній громаді 25 жовтня 2020 року відбудуться перші вибори депутатів Луцької міської територіальної громади, Луцького міського голови та депутатів Луцької районної ради, а також чергові вибори депутатів Волинської обласної ради.

Голосування на місцевих виборах має ряд особливостей. Про них розповіли у відділі ведення Державного реєстру виборців міської ради.

Так, зокрема, відповідно до статті 7 Виборчого Кодексу України, право голосу мають:

  • на виборах депутатів міської ради територіальної громади та міського голови – виборці, виборча адреса яких віднесена до території відповідної територіальної громади;
  • на виборах депутатів районної ради — виборці, виборча адреса яких віднесена до території однієї з територіальних громад відповідного району.
  • на виборах депутатів обласної ради — виборці, виборча адреса яких віднесена до території однієї з територіальних громад відповідної області.

Належність громадянина до відповідної територіальної громади та проживання його на відповідній території визначаються його виборчою адресою.

Вперше зміни у виборчому законодавстві дають можливість взяти участь у місцевих виборах тим виборцям, які фактично проживають не за зареєстрованим місцем проживання, у тому числі внутрішньо переміщеним особам, а також виборцям, які не мають зареєстрованого місця проживання. Для цього до 10 вересня необхідно було змінити виборчу адресу у Державному реєстрі виборців. У місті Луцьку було 226 таких звернень.

Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців, який виготовляється на основі відомостей Державного реєстру виборців.

Зауважимо, що відповідно до чинного законодавства не мають права голосу на місцевих виборах військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, так як вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади.

Підставою для отримання виборчого бюлетеня під час голосування на місцевих виборах є паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Нагадаємо, що у Луцькій міській територіальній громаді для проведення голосування та підрахунку голосів будуть використані 109 виборчих дільниць, утворених на постійній основі, 100 — звичайних та 9 — спеціальних у стаціонарних закладах охорони здоров’я.

Спеціальна виборча дільниця, утворена на постійній основі у ДУ “Луцький слідчий ізолятор”, на місцевих виборах не використовується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів