Поділитись:

В США створюють робота, які розпізнаватиме коронавірус за запахом

Понеділок, 05 жовтня 2020, 03:23
В США створюють робота, які розпізнаватиме коронавірус за запахом

Американський біотехнологічний стартап Koniku розробляє роботів, які мають виявляти захворювання на COVID-19 за запахом.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на агентство Bloomberg.

"Наша мета – створити пристрій, який поєднує синтетичну біологію з кремнієм і фіксує всі запахи людського життя в глобальному масштабі”, – заявив Ошіореноя Агабі, генеральний директор і співзасновник компанії Koniku.

Розробники об'єднують детектори з кремнієвим чіпом. У результаті, у них має вийти "кіборг з нюхом", який зможе розрізняти сотні запахів – від вибухових речовин до патогенних мікроорганізмів.

Перше клінічне випробування пристрою розпочалося три тижні тому. Відтак, щоб визначити, наскільки ефективно робот виявляє вірус у порівнянні з традиційними методами, компанія планує вивчити зразки пацієнтів, протестованих на COVID-19. Внутрішні випробування наразі показали, що робот точно визначає наявність грипу А.

Розробка заснована на том, що патогени виробляють унікальні летючі органічні сполуки, що виділяють хворі клітини. Коли чіп "відчуває" запах, який запрограмований виявити, клітини в ньому обробляють ці сигнали і пристрій починає світитися.

“Ми повинні мати пристрій у кожному домі в США для виявлення захворювань”, – додав Ошіореноя Агабі.

Робот називається Konikore і нагадує формою літаючу тарілку, однак розміром – менший за фрізбі.

Робота також протестували на польових випробуваннях в Алабамі, де він зміг знайти вибухівку краще за дресированих собак.

Розробники вважають, що з часом робота можна буде використовувати для виявлення хвороб та патогенів у громадських місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів