Поділитись:

Волинянин орав землю і наткнувся на артилерійський снаряд

Середа, 30 вересня 2020, 11:14

29 вересня поблизу села Скиби Любомльського району під час переорювання поля фермер знайшов вибухонебезпечний предмет. Про небезпечну знахідку він повідомив Службу порятунку, повідомляє ДСНС у Волинській області.

Працівники групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спецпризначення УДСНС України у Волинській області виїхали на місце знахідки та ідентифікували її як 1 артилерійський снаряд калібру 152 міліметри часів минулої війни.

 Боєприпас сапери ДСНС вилучили і знищили у встановленому порядку. 

Рятувальники Служби порятунку нагадують мешканцям волинського краю правила поводження з вибухонебезпечними знахідками.

Як правило, подібні «знахідки» виявляють в землі під час проведення земляних робіт, тому основна частина знахідок припадає на осінь. Головну небезпеку у вибухонебезпечних предметах (ВНП) становлять пристрої ініціювання вибуху. Від вологи, тривалого перебування в землі, внаслідок взаємодії металу та вибухівки на поверхні ВНП (а їх спектр представлений доволі широко: від авіаційних бомб, снарядів, інженерних та артилерійських мін, гранат до патронів) утворюються хімічні сполуки – пікрати (зовні мають вигляд своєрідних білуватих порошкодібних наростів). Небезпека пікратів в тому, що вони здатні вибухати навіть від найменшого тертя, іскри або удару. Саме тому піротехніки – спеціалісти у знешкодженні вибухонебезпечних предметів не рекомендують не те, що самовільно діставати подібні «знахідки» із землі, але й торкатися їх! Окрім того, фахівці піротехнічної справи радять це правило застосовувати й до предметів, які ззовні схожі на вибухонебезпечні предмети. 

Про знахідку вибухонебезпечного предмету необхідно терміново повідомити місцеві органи влади (ОТГ, правоохоронні органи, або рятувальників). Також бажано до часу прибуття до місця події представників органів влади подбати, аби місце знахідки охоронялося, аби виявлений вами вибухонебезпечний предмет не став, скажімо, знахідкою дітей, або людей менш освічених.

Слід згадати, що лихо трапляється ще й внаслідок несанкціонованого пошуку, збору та нелегальної реалізації елементів боєприпасів, як металобрухту, з подальшим використанням.

Пам’ятайте, що знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають навички роботи з «небезпечними знахідками».

Знайдіть час, щоб розповісти дітям правила поводження з вибухонебезпечними предметами. Попередьте їх про небезпеку, яку являє собою звичайний, на перший погляд, шматок застарілого металу. Кілька хвилин, витрачених на подібну розмову, обов’язково повернуться сторицею.

Пам’ятайте, що краще попередити біду, ніж ліквідовувати її наслідки.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
17 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024