Поділитись:

Пояснили, чим відрізняється викривач і заявник про корупцію

Середа, 30 вересня 2020, 18:10

Національне антикорупційне законодавство передбачає право кожного громадянина, іноземця чи особи без громадянства інформувати відповідні органи про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень чи інших порушень Закону України.Статус викривача особа отримує лише у разі одночасного виконання трьох обов’язкових вимог, – звертають увагу в Головному управлінні ДПС у Волинській області.

По-перше, викривач – це той, хто володіє фактичними даними про обставини правопорушення:

– місце вчинення правопорушення,

– час його вчинення,

– особу, яка вчинила корупцію.

По-друге, надана викривачем інформація може бути перевірена і підтверджує можливе вчинення корупції. Також можна надавати документи, які підтверджують вчинення злочину.

По-третє, викривач повідомляє про корупцію, використовуючи передбачені законом способи.

Отже, якщо особа, котра повідомила про корупційне порушення, дотрималася трьох вищезазначених  умов, вона вважається викривачем. Якщо ж хоча б один з пунктів не врахований під час повідомлення про корупцію – особа є заявником.

Окрім того, викривач – це особа, яка надає достовірну інформацію про корупційне правопорушення, якщо ця інформація стала їй відома під час її трудової, професійної, господарської, громадської діяльності.

Відмінності між викривачем та заявником полягають ще й у тому, що:

– закон №1700 має вимоги до джерела, з якого викривачу стала відома інформація про корупцію. Джерелом інформації може бути:

– трудова і професійна діяльність – тобто, коли про корупційні правопорушення дізнаються під час роботи,

– господарська діяльність,

– громадська діяльність,

– наукова діяльність,

– проходження служби чи навчання,

– участь у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Отож, якщо ви володієте інформацією щодо протиправних дій з боку службових осіб Головного управління ДПС у Волинській області, то її можна повідомити у будь-який зручний спосіб, зокрема:

– з використанням засобів поштового зв’язку  на адресу: 43010, м. Луцьк, вул. Київський майдан, 4;

– на електронну адресу підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Волинській області [email protected];

– засобами телефонного зв’язку через працівників сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Волинській області, на номер (0332)777-171.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
21 лютого 2024
19 грудня 2023
13 грудня 2023
20 листопада 2023
20 вересня 2023
18 серпня 2023
01 квітня 2023
02 листопада 2022