Поділитись:

Сучасні технології та креативні зустрічі: чим дивує приватна луцька школа ІТ STEP SCHOOL*

Четвер, 01 жовтня 2020, 17:10

Навіть звичні уроки у школі ІТ STEP SCHOOL у Луцьку проходять нестандартно, цікаво, із використанням сучасного обладнання та нових технологій. А зустрічі з молодими цікавими людьми надихають та мотивують учнів. 

Банальні хімія та біологія тут настільки захоплюють увагу дітей, що часом вони не помічають, коли починається перерва. Журналісти ІА "Конкурент" відвідали нову приватну луцьку школу, і на власні очі дивилися, як сучасний підхід рятує українську освіту. 

БЕЗ ДОШКИ, АЛЕ З МІКРОСКОПАМИ

У цій луцькій школі не пахне крейдою, а у "класі" немає звичної дошки. Замість неї перед учнями стоїть мультимедійна дошка, а на екрані - детальні 3D-моделі. 

Сучасна приватна школа ІТ STEP SCHOOL у Луцьку працює менше місяця, але встигла гучно заявити про себе на ринку освітніх послуг. Це новий проект відомої IT Step Academу. Багато лучан відвідували комп’ютерну академію у позашкільний час, і, зважаючи на попит, відтепер на базі академії діє повноцінна школа. Зокрема, зараз тут навчаються діти з 5 по 8 клас. Крім предметів, передбачених Міністерством освіти, школярам тут викладають спеціалізовані ІТ-дисципліни. До того ж, у школі обов'язковим є вивчення двох іноземних мов. 

Вчаться у невеликих групах, а тому вчитель має більше часу, аби попрацювати з кожним учнем індивідуально. 

Наприклад, на уроці біології діти сидять за спільним столом. Біля себе мають планшети і сучасні мікроскопи з цифровим екраном. Все для того, аби знання, які діти отримають тут, легко було використати у світі, який прогресує і змінюється. 

Восьмикласники налаштовують мікроскопи, щоб роздивитися м'язову тканину. Тут обладнання багато, а отже кожен зможе  побачити і запам'ятати.

"У нас раніше були не такі мікроскопи. Вони були без екранчика. У класі парти стояли в три ряди, і мікроскоп давали на один ряд. Там мало що можна було надивитися. А тут на один урок кожному дається мікроскоп, і ти можеш дивитися все найцікавіше. ", – розповідає учень Олександр Жуковський. Раніше він вчився у школі №12. Сьогодні хлопець - президент ІТ-школи. Серйозний і зацікавлений отримати від уроку якнайбільше. 

Вчителька Людмила Козер також до цього працювала у звичайних школах. Порівняно з ними, каже жінка, тут її можливості колосальні. 

"Я працювала у 25-й, 10-тій школах, в університеті, у коледжі. Я маю досвід роботи з дітьми різного віку. Тут школа дає зовсім інші можливості. Мені подобається, що я можу розкритися. Ви бачили, я показувала в 3D-варіанті відео? Я маю можливості візуалізувати, працювати із сучасними мікроскопами, лабораторією. Є змога показати дітям ті речі, які їм здаються заскладними. 

З іншого боку, новітні технології – це постійний виклик. Але я звикла працювати у нестандартних ситуаціях. Діти вчаться, і я вчуся разом із ними. Вони готові допомогти, рвуться підказати, як відкрити програму, як запустити відео. Я працюю з ними не як вчитель, а як партнер", – розповідає жінка.

ХІМІЯ НЕ ДЛЯ "ЧАЙНИКІВ"

Увагу на уроці хімії привертає габаритний бокс біля лівої стіни приміщення. Тут зберігають усі необхідні складові шкільних дослідів. Це і хімічний посуд, і реактиви, і елементи для вивчення фізики. У наборі є також мікроскоп, хімічні штативи і вмивальник. Все нове та посортоване у контейнери. Вчителька розповідає, що тут базові речі, які повинна мати кожна школа. 

"На уроці ми вчилися розрізняти і розділяти суміші, проводили експерименти із розділення. Я попросила кожного учня скласти лабораторний штатив. Бо все має значення: і відстань, і правильне розташування, і правильний тип хімічного посуду. Важливо все це повторити зараз, аби потім учні могли самі усім користуватися", –пояснює Людмила Козар. 

Вона демонструє дітям колби і пробірки, а учні швидко відповідають, для чого призначений той чи інший вид посуду. Жінка розповідає, що дітям подобається наочність і можливість самому проводити досліди та експерименти з найпростішими елементами. Такими, з якими їм доведеться працювати і в реальному житті. 

На уроках природничого циклу використовують інтерактивні платформи для тестів: LearningApps, Kahoot, 3D-ілюстрації Mozaweb, україномовні розробки "Цікава наука". У старших класах залучають навіть англомовні розробки у співпраці із вчителями мови. З учнями переглядають записи досліджень з хімії та біології з Кембриджу. Таким чином, переконана вчителька, діти більше розуміють світовий науковий контекст.

ЗУСТРІЧІ ДЛЯ МОТИВАЦІЇ

Окрім нестандартних уроків, на учнів цієї школи чекають ще і креативні зустрічі із молодими успішними людьми. Нещодавно, до прикладу, у школу завітав відомий луцький фотограф Влад Кардаш

Мотиваційна зустріч з Владом Кардашем була насичена масою запитань від дітей. Вона переросла в живу розмову з мотиваційною промовою. Говорили про творення свого власного бренду: «Брендуйте себе. Люди замовляють не просто фотографа чи програміста, чи будь-кого іншого, вони замовляють ім'я».

Спікер говорив про становлення себе як професіонала та відкритої до нових можливостей людини. Адже в школі вивчають багато предметів, а от що буде далі та в якому напрямку рухатись, завжди залишається відкритим для багатьох учнів.

"Сприймайте свої особливості як свої переваги, а не недоліки. Створюйте крутий контент. Будьте неповторні та постійно працюйте над собою. У вас можуть не вірити навіть найближчі, але спробуйте доказати всьому світу, що ви найкращі. Кожна поразка – це черговий виклик", – закликав школярів спікер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів