Поділитись:

Без договору і дозвільних документів: у Володимирі розпочали ремонт вулиць

Середа, 30 вересня 2020, 10:00

У княжому місті вирішили капітально відремонтувати дві вулиці – Незалежності та Сагайдачного. Вартість обох ремонтів сягає майже 30 мільйонів гривень, а тендери виграла одна і та ж фірма. Не обійшлося без порушень – ремонт однієї вулиці розпочали ще до укладення договору та отримання дозвільних документів. 

Ситуацію із дорожніми ремонтами у Володимирі-Волинському досліджував Центр журналістських розслідувань «Сила правди». 

Тендер на ремонт вулиці Незалежності розпочався у червні і розтягнувся аж до вересня через процедуру оскаржень. Очікувана вартість ремонту становила 19 мільйонів 943 тисячі 705 гривень. 

За такий недешевий ремонт змагалося чотири конкуренти, які несуттєво знижували ціни в аукціоні

 

Назва учасника

 

Початкова ціна (грн..)

Остаточна ціна (грн..)

ТОВ «Луцька ДПМК»

15 749 539,16

15 749 539,16

ПП «МП Сантехмонтаж»

16 346 250,00

16 346 250,00

ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс»

19 144 597,36

18 800 000,00

ПрАТ «Ковельське ШБУ-63»

19 400 004,00

18 890 030,00

Замовник торгів, комунальне підприємство «Полігон», обрало переможцем найдешевшу пропозицію ТОВ «Луцька ДПМК» вартістю 15 мільйонів 749 тисяч 539 гривень. Однак, конкуренти не погодились із таким вибором і «Луцькавтодор-сервіс» поскаржився до Антимонопольного комітету. 

У скарзі вказує, що обраний переможець, «Луцька ДПМК», не надала на конкурс всіх потрібних документів, а деякі надані документи не відповідають вимогам. А тому просить скасувати рішення замовника. 

Колегія Антимонопольного комітету зобов’язала КП «Полігон» скасувати своє рішення. Тож дешевший варіант ремонту відпав. 

Відповідно до закону, переможцем мали обрати наступну дешевшу пропозицію – ПП «МП Сантехмонтаж» з ціною 16 мільйонів 346 тисяч 250 гривень. Однак і її відхилили через невідповідність тендерній документації: підприємство не надало підтверджуючих документів про виконання робіт зі щебенево-мастиковими сумішами, інформацію про виробника асфальтобетонної суміші та договори на закупівлю такої суміші. 

В результаті переможцем став «Луцькавтодор-сервіс» із ціною 18 мільйонів 800 тисяч гривень. 

Як йдеться у експертному звіті проекту, за цю суму відремонтують 938 метрів вулиці Незалежності. Тут передбачено зробити тротуари з велосипедними смугами та з’їзди. Крім того, на вулиці мають встановити 30 нових опор та підключити 43 нових світильники. Гарантійний термін відремонтованої вулиці – 10 років. 

До речі, це не єдина перемога «Луцькавтодор-сервісу» у Володимирі-Волинському. Разом із ремонтом вулиці Незалежності КП «Полігон» оголосило і тендер на ремонт вулиці Сагайдачного вартістю 10 мільйонів 228 тисяч 229 гривень. У ньому змагались ті ж самі учасники і переможцем став «Луцькавтодор-сервіс», а найдешевшу ціну ПП «МП Сантехмонтаж» відхилили через ті ж причини, що і в попередньому тендері. 

Назва учасника

Початкова ціна (грн..)

Остаточна ціна (грн..)

ПП «МП Сантехмонтаж»

9 254 757,60

9 152 000,00

ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс»

9 431 856,02

9 250 000,00

ПрАТ «Ковельське ШБУ-63»

9 600 000,00

9 600 000,00

Поспішний ремонт без документів

Схоже, що переможець настільки захопився перемогою, що ремонт вулиці Незалежності розпочали до укладення договору. Відповідно до Закону «Про публічні закупівлі», договір із переможцем повинні укласти не раніше ніж через 10 днів після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір. Намір укласти договір у системі опублікували 1 вересня після 23 години (мабуть, поспішали – авт.), а вже 8 вересня переможець розпочав роботи. 

Про дочасний початок робіт свідчать дописи небайдужих містян у соцмережі Фейсбук. Зокрема, Тарас Сватко зауважив, що ці роботи викликають чимало запитань.

– Вулицю почали ремонтувати орієнтовно тиждень тому (08.09.2020) і це відбувалось з порушеннями – не була завершена процедура оскарження, не було укладеного договору, – розповідає Тарас Сватко. – І все це було підведено таким штучним шляхом, що, мовляв, вони роблять ремонт по вулиці Сагайдачного, яка перетинається із вулицею Незалежності, то вже почали робити і на Незалежності. В першу чергу я вбачаю тут змову замовника і підрядника, тому що без дозволу замовника підрядник такі роботи не розпочав би. Це порушення Закону України «Про публічні закупівлі», можна сказати, що кулуарно визначили, хто буде виконувати ці роботи. 

Крім того, запитання у мешканців викликає і вартість ремонту. Адже, мовляв, вона надто висока для такої невеликої вулиці. 

– Протяжність вулиці Незалежності близько кілометра, а ремонт коштує майже 19 мільйонів, – продовжує володимирчанин. – У нас кілька років тому проводили капітальний ремонт вулиці Ковельської. Там так само робили і ремонт тротуару, і велосипедну доріжку прокладали. І цей  ремонт обійшовся близько семи мільйонів. А вулиця Ковельська в рази чотири довша за протяжністю, ніж вулиця Незалежності. 

Про початок робіт свідчить також інформація із сайту «Буг», опублікована 8 вересня. 

Фото яскраво демонструють початок робіт: частково зупинений рух та викопані бордюри. У документації ці роботи зазначені як підготовчі і становлять перший та другий розділ технічних характеристик предмету закупівлі. Тобто, відповідно до документації, їх виконання передбачене договором і має відображатись в актах виконаних робіт. Але на момент початку робіт договору ще не існувало. 

Втім, міські посадовці кажуть, що тут немає нічого протизаконного. 

«По-господарськи – взяти і зробити» 

Такий передчасний початок робіт міський очільник житлово-комунального господарства пояснює гарною погодою, господарським ставленням та закінченням фінансового року. Мовляв, підрядник мав бажання працювати і погода саме цьому сприяла. 

– Є різниця між ремонтом вулиці і підготовчими роботами, – пояснює начальник управління житлово-комунального господарства і будівництва Віктор Фіщук.– На минулому тижні розпочали шурфування грунтів з метою виявлення кабельних ліній зв’язку, ліній обленерго та інших комунікацій під землею. Тому що у проекті вони нанесені в одному місці, як виявилося по факту – зовсім в іншому. Крім того потрібно було підрізати або знести зелені насадження, які знаходяться у місці забудови. На сьогоднішній день (14 вересня- авт.) договір з підрядником підписаний. 

– Наскільки відомо у цей період могли ще бути оскаржувані дії, але роботи вже розпочалися.

– Дій з оскаржень не було, роботи почалися підготовчі, а по-третє, це кошти із державного бюджету. Із закінченням фінансово-господарського року ці кошти анульовуються, а це немалі гроші. І, відповідно, вулиця могла залишитися просто у планах. Поки є погода, поки сонечко світить і будівельна організація має намір працювати – то чому б ні? Що ми порушили якийсь закон?

– А в даному випадку, по вулиці Незалежності, дозвіл на початок робіт вже отримали?

– Дозвіл на початок робіт у процесі. Підготовлений весь пакет документів, поданий у інспекцію Держархбудконтролю у Києві.

– Відповідно до проектної документації ремонтується вулиця протяжністю трохи більше 900 метрів – чому така дорога вартість?

– По-перше, по вулиці Незалежності тільки з однієї сторони є тротуар, проєктом передбачено облаштування тротуарів із бруківки з двох сторін. Подруге, це повна заміна ліній вуличного освітлення з опорами, кабельними підземними лініями. По-третє, це облаштування карманів. І, по-четверте, заміна мереж ливневої каналізації – це підземні роботи, вкладання трубопроводів. І основне, що впливає на вартість, проєктом передбачено облаштування асфальтобетонного покриття типу ЩМА (щебенево-мастиковий асфальтобетон – авт.). Це сучасне нове покриття, воно значно дорожче ніж звичайний асфальтобетон і технологія його укладання теж, ну і не всі фірми його вміють робити.  

Тож, зі слів посадовця, станом на 14 вересня, коли роботи вже тривали, не було дозвільних документів на початок робіт. А договір із  ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс» уклали 14 вересня і в той же день оприлюднили у системі закупівель. 

Почути думку підрядника щодо ремонту без договору не вдалося. Працівниця записала контакти журналіста і пообіцяла передати керівнику. А на подальші спроби сконтактувати повідомила, що «контакти передані і якщо буде бажання то з вами сконтактують». 

Та на противагу замовнику і підряднику, порушення у таких діях бачать юристи. Зокрема, юристка громадської ініціативи «Prozorra Волинь» Анна Артьомова теж звертає увагу на початок робіт без дозвільних документів. 

– Виконання робіт до закінчення періоду оскарження, укладення і опублікування договору, звичайно, є порушенням Закону України «Про публічні закупівлі», – пояснює юристка. – Однак, на жаль, чинним законодавством не передбачено жодних санкцій або наслідків за такі порушення. При цьому, правоохоронним і контролюючим органам все ж варто було б звернути увагу на цю закупівлю.

По-перше, відповідно до Закону України «Про відповідальність за правопорушення  у сфері містобудівної діяльності» за виконання  будівельних  робіт без отримання дозволу на їх виконання на об’єктах, що за класом наслідків (відповідальності) належать  до  об’єктів з середніми наслідками – СС2 (до яких згідно опублікованого експертного звіту належить і капітальний ремонт вулиці Незалежності), і замовники будівництва, і суб’єкти містобудування несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі трьохсот сімдесяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Аргументи начальника управління житлово-комунального господарства і будівництва про різницю між ремонтом і підготовчими роботами не можуть братися до уваги, адже самим замовником підготовчі роботи віднесені до загального кошторису, а отже і до основного об’єму робіт:

Та навіть підготовчі роботи згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» можуть виконуватись лише на підставі повідомлення, поданого до органу державного архітектурно-будівельного контролю.

Сподіваємось, що такої ж думки дотримуватимуться і правоохоронці, до яких «Сила правди» звернеться із проханням перевірити вказані факти. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
05 квітня 2024
23 березня 2024
09:53
22 лютого 2024
15 січня 2024
08 січня 2024
23 грудня 2023
07 грудня 2023
06 грудня 2023
29 листопада 2023