Поділитись:

Нацбанк готує чергові обмеження для українців

Неділя, 07 серпня 2016, 09:25
Нацбанк готує чергові обмеження для українців

Національний банк України пропонує встановити граничну суму розрахунків готівкою фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги), а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 50 тис гривень.

Регулятор запрошує громадськість до обговорення такого рішення. Проект розміщений на офіційній сторінці банку, – повідомляє прес-служба НБУ.

"Стратегічним завданням для Національного банк України є підвищення рівня безготівкових платежів в Україні та скорочення обсягів готівкових розрахунків. Це дасть можливість забезпечити стабільні надходжень готівки до банківської системи й прискорити її обіг", – йдеться у повідомленні.

Зростання безготівкових розрахунків збільшить надходження фінансових ресурсів суб'єктів національної економіки в банківську систему та підвищить ліквідність банків. Зменшення готівкових розрахунків сприятиме детінізації економіки країни, зростанню надходжень до Державного бюджету України.

Нагадаємо, що з метою розширення сфери застосування безготівкових розрахунків та на виконання вимог частини третьої статті 1087 Цивільного кодексу України у 2013 році Національним банком України прийнято постанову "Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою" (від 06.06.2013 № 210).

Постановою встановлено граничні суми розрахунків готівкою:
10 000 гривень – підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня;
150 000 гривень – фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги);
150 000 гривень – фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

Надрукувати
мітки:
коментарів