Поділитись:

Економіка України починає відновлюватися, – фахівець

Субота, 06 серпня 2016, 14:40

Сьогодні людей турбує одне -- чи зможуть вони вистояти, вижити з новими тарифами на житлово-комунальні послуги. Водночас Україна вже не очолює перелік держав у Європі та СНД з найвищою інфляцією.

Про це пише газета "Експрес".

У червні інфляція в нашій країні становила 6,9% у річному вимірі. Такого мінімуму експерти не фіксували з квітня 2014-го.

Україна перебуває на ціновому дні, тобто темпи інфляції у нас найнижчі, – констатує Андрій Шевчишин, економіст, провідний експерт інформаційно-"аналітичного центру "Forex club в Україні". – Далі річні темпи почнуть прискорюватися".

У квітні минулого року інфляція сягнула майже 61%. Тепер показник зменшився майже в 10 разів. Зі слів економіста, торік країна пережила період активного підвищення комунальних тарифів і цін на пальне. Пік таких підвищень припав на березень: після різкої девальвації гривні, яка злетіла до більш ніж 30 гривень за долар. Це одразу призвело до різкого стрибка цін на всі товари у березні-травні 2015 року.

"Але цей найважчий для нас період вже позаду. Нині рівень інфляції – майже 7%. Надходить позитивна інформація щодо урожаю зернових, є надія на гарний урожай інших культур. Проте результат стане відомий восени. Не можна не враховувати, що значні ризики щодо урожаю овочів та ягід таки існують", – зазначив Андрій Шевчишин.

З його слів, у бюджеті закладено показник інфляції на рівні 12%. Імовірність його досягнення є, хоча, за нашими прогнозами, річна інфляція може бути трохи вищою – 14%.

"Основна інфляція буде формуватися внаслідок підвищення тарифів, акцизів і зборів. Крім того на ціни впливатиме ситуація з урожаєм і курс гривні. Оскільки нам потрібно готуватися до опалювального сезону, то доведеться закуповувати вугілля й газ, а для цього потрібна валюта. Якщо ситуація на глобальних сировинних ринках для наших експортерів металу та агропродукції буде погіршуватися (ціни зменшаться), то це неминуче призведе до скорочення виторгу експортерів. А це означає, що до країни буде надходити дедалі менше валюти. Сальдо торговельного балансу залишається від'ємним. Усе це тисне на платіжний баланс, а отже, на гривню. При цьому важливим складником інфляційного тиску може виступити емісія гривні, до якої можуть вдатися восени, щоб мати кошти на субсидування населення, соціальні виплати й кредитування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Та якщо в Україну будуть надходити кредитні кошти, то емісія буде непотрібною", – зазначив економіст.

До того ж він переконаний, що підвищення інфляції до 60 % вже не буде.

"Пікові ризики пройдено. Економіка починає відновлюватися. Шок, пов'язаний із підвищеннням тарифів, з воєнними діями, з втратою територій, кооперації, з припиненням експорту до Росії й транзиту, відходять на задній план. Вони вже не так б'ють по економіці, як раніше. Звісно, ці фактори стримують її розвиток, але найгірше позаду", – повідомив Шевчишин.

Також економіст зазначив, що відповідно до базового більш-менш оптимістичного сценарію, ми очікуємо, що матимемо курс 28 гривень за долар.

Надрукувати
мітки:
коментарів