Поділитись:

Джинси забруднюють Світовий океан, – екологи

П'ятниця, 04 вересня 2020, 01:42

Фото ілюстративне

Екологи з Торонтського університету в Канаді з'ясували, що мікроволокна джинсової тканини у величезних кількостях містяться у всіх водоймах Канади –від Торонто до Арктики.

У свої роботі в журналі Environmental Science & Technology Letters вчені зазначили, що аналіз проб води показав, що серед усієї маси мікроволокон, частинки джинсової тканини зустрічалися в проміжку від кожного восьмого зразка до кожного четвертого. Команда дійшла висновку, що волокна легко переносяться течією – денім виявили у навіть на дні на глибині 1500 метрів, пише Суспільне.

Найвищу концентрацію мікроволокон зафіксували в пробах вод з неглибоких приміських озер.

"Ми виявили волокна деніму навіть в Арктиці – це говорить про те, що антропогенний вплив набирає темпи й там", – сказала професорка Торонтського університету Міріам Даймонд.

Також екологи провели паралельне дослідження джинсової тканини та виявили, що за одне прання з поверхні речей відшаровується близько 50 тисяч мікроволокон.

Наразі вчені не можуть оцінити, як мікроволокна можуть впливати на навколишнє середовище. Раніше частинкам натурального походження не приділялося особливої уваги в екологічних дослідженнях, оскільки всі були стурбовані здебільшого проблемою мікрочастинок пластика. Утім, джинсові волокна можуть вбирати шкідливі речовини, а сама тканина піддається хімічній обробці під час виробництва.

"Звичайно, денім складається не з пластику, але сировина, з якого виробляється тканина, завжди піддається будь-якій обробці. І нам ще тільки належить відповісти на питання, який вплив чинять хімікати, які використовуються у виробництві", – зазначила одна з учасниць дослідження Саманта Атей.

Надалі вчені планують провести ту ж роботу за межами території Канади, а поки радять всім прати речі з деніму якомога рідше. Наприклад, одна з джинсових компаній рекомендує закидати їх в машинку раз місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів