Поділитись:

Понад 65% українців вважають себе бідними

Четвер, 27 серпня 2020, 12:00
Понад 65% українців вважають себе бідними

65,3% домогосподарств України вважають, що є бідними. 33,6% опитаних індентифікують себе не як бідні, однак і не зараховують себе до середнього класу. Представниками середнього класу вважають себе 1,1% домогосподарств, а ось заможними – жодне з опитаних.

Про це свідчать дані, які оприлюднила Державна служба статистики. Дослідження стосувалося самооцінки домогосподарствами України рівня своїх доходів у 2019 році  (за даними вибіркового опитування домогосподарств). Зауважимо, що під домогосподарством мається на увазі одиниця з однієї чи більше осіб, які ведуть спільне господарство і використовує зароблені кошти задля задоволення власних потреб.

Попри оцінку власних доходів, більшість опитаних домогосподарств оцінює, що доходів було достатньо (49,3%), але заощаджень вони не робили. 36,7% опитаних домогосподарств постійно відмовляли у найнеобхіднішому, крім харчування. Достатнього харчування не вдалося забезпечити собі 2,8% людей. Із цих людей жоден не відповів, що не їв бодай щось протягом дня. Але більшість не могла дати фрукти чи соки дітям або ж ласощі хоча б раз на тиждень. А ось тих, хто отримував достатньо доходів та робив заощадження є 11,2% опитаних.

Якби домогосподарства отримали значне збільшення доходів, то скерували би їх на лікування, відпочинок та житло. Достатнім рівнем доходу на душу, аби не відчувати себе бідним більшість вважає заробіток понад 10 тисяч гривень (39,1%), 9-10 тис. грн – 27,5% опитаних. А середній клас в уявленні українців той, де середньодушовий дохід станом 18-20 тис. (так оцінює 16,5%) та понад 22 тис. грн (так оцінює 61,5% опитаних).

Найбільшою цінністю для більшості домогоподарств є здоров'я, сім'я та діти.

Разом з тим 63,8% домогосподарств вважають, що за їх добробут має нести відповідальність як держава, так і вони самі. 15,4% - переважно держава, 10,1% - переважно вони, 7,6% - повністю держава і 3,1% - виключно вони.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів