Поділитись:

Новий пункт у квитанціях: чому і за що мають платити лучани

Понеділок, 24 серпня 2020, 20:00

ДКП «Луцьктепло» неодноразово інформувало споживачів щодо прийдешнього нарахування внесків за встановлення, обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку. Та після появи таких в квитанціях про оплату комунальних послуг виникло багато запитань до виконавця послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання ДКП «Луцьктепло».

Відтак «Луцьктепло» пояснює, що ж насправді відбулося.

Чому ДКП «Луцьктепло» має повіряти теплові лічильники, які є власністю мешканців?

Почати треба з того, що відносини між виконавцем послуг з постачання теплової енергії і постачання гарячої води та споживачем регулюється рядом Законів України, постанов Кабінету Міністрів, наказами Мінрегіону, рішеннями місцевих органів самоврядування, більшість з яких для вашої зручності зібрані в розділі «Нормативна база» офіційного вебсайту ДКП «Луцьктепло». 

Дійсно, виходячи з пункту 4 статті 3 ЗУ «Про комоблік», «Вузли комерційного обліку належать на праві власності власнику (є спільною сумісною власністю співвласників) будівлі». Однак, відповідно до пункту 1 статті 6 цього ж закону, «Обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку здійснюються оператором зовнішніх інженерних мереж – ДКП «Луцьктепло».

Які роботи входять в категорію «обслуговування вузлів комерційного обліку»?

Обслуговування вузлів обліку – огляд, опломбування/розпломбування, періодична повірка (зокрема, демонтаж, транспортування та монтаж), ремонт засобів вимірювальної техніки, які є складовою частиною вузла обліку, забезпечення дистанційної передачі результатів вимірювання (за наявності), ремонт та заміна допоміжних засобів вузла обліку, а за згодою власника (співвласників) будівлі також охорона або страхування вузла обліку.

Про це йдеться в пункті 10 статті 1 ЗУ «Про комоблік».

Вузол комерційного обліку належить мешканцям, мешканці його придбали. Чому заміну має здійснювати оператор зовнішніх інженерних мереж, а не мешканці самостійно?

Обов’язок про заміну вузла комерційного обліку покладено на оператора зовнішніх інженерних мереж першою ж частиною статті 6 ЗУ «Про комоблік». Ба більше, оператори зовнішніх інженерних мереж зобов’язані формувати і підтримувати в наявності обмінний фонд вузлів комерційного обліку, аби в разі необхідності їх замінити. Для відшкодування споживачами цих витрат вводяться внески на заміну вузлів.

Кому належить сплачувати внески за встановлення, обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку?

Якщо оператор зовнішніх інженерних мереж встановлює вузол комерційного обліку – споживачам нараховуються внески за встановлення. Розмір внесків за встановлення комерційних вузлів обліку визначається окремо для кожної будівлі і розподіляються пропорційно до кількості приміщень, які є самостійними об’єктами нерухомого майна. Сплата внесків розстрочується на п'ять років або на інший строк за згодою сторін і сплачуються щоквартально. Також нараховується плата за обслуговування (в тому числі періодичну повірку) та заміну вузла комерційного обліку.

Якщо вузол комерційного обліку встановлено мешканцями – внесок за встановлення не нараховується. Нараховуються лише внески за обслуговування (в тому числі періодичну повірку) і заміну вузла комерційного обліку.

Якими є розміри внесків?

Різними. Розмір залежить від діаметру теплового вводу (це впливає на вартість самого приладу та його комплектуючих; відповідно, і на розмір витрат на обслуговування) та кількості самостійних об’єктів нерухомого майна. На виконання вимог ЗУ «Про комоблік», ДКП «Луцьктепло» розрахувало розмір внесків за обслуговування та заміну встановлених вузлів комерційного обліку теплової енергії для кожного будинку, які було затверджено рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради.

Внески розраховані відповідно до «Методики визначення розміру внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку та їх розподілу між споживачами комунальних послуг, власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання», затвердженої Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Розмір внесків за обслуговування вузла комерційного обліку визначаються з розрахунку на один рік і в разі необхідності коригується щороку. Розрахунковим періодом для оплати внесків є квартал. В платіжках за липень 2020 року з'явилися окремі рядки із зазначенням розміру внесків за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку теплової енергії за III квартал 2020 року.

На підприємстві наголошують, що внески на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку не є платою за абонентське обслуговування.

Плата за абонентське обслуговування – згідно пункту 11 статті 1 ЗУ «Про ЖКП», – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим Законом, також і витрати на обслуговування приладів - розподілювачів теплової енергії та/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку.

Ця плата буде нараховуватися споживачам лише після укладення нових договорів на комунальну послугу (лише індивідуальних).


А ми точно не платимо двічі? Або чи не включено витрати на обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку в діючому тарифі?

Рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради було встановлено тарифи на послуги, які надає ДКП «Луцьктепло». Відповідно до вимог ЗУ «Про комоблік», що набрав чинності 02.08.2017, із складових тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води було вилучено витрати на обслуговування вузлів обліку теплової енергії та гарячої води, тому джерела відшкодування витрат повірки (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж), ремонт засобів вимірювальної техніки, опломбування та розпломбування вузлів обліку підприємство немає.

Ба більше, у проєкті тарифів на 2020-2021 роки  ці витрати теж відсутні.

Однак, покладаючи на оператора зовнішніх інженерних мереж обов’язки про встановлення, обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку, згідно показів яких відбувається нарахування за надані послуги з теплопостачання, законодавець дає оператору механізм накопичення коштів на здійснення таких заходів – внески.

Тобто споживачі платять не двічі, а окремо.

При цьому останнім абзацом частини 1 статті 6 ЗУ «Про комоблік» чітко визначено, що оператор зовнішніх інженерних мереж спрямовує отримані кошти за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку на окремий рахунок та використовує виключно на ці цілі.


Чи передбачена соціальна допомога з оплати внесків малозабезпеченим?

Так, частиною 12 статті 3 ЗУ «Про комоблік» передбачено, що при нарахуванні внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку застосовується законодавство про соціальні нормативи користування комунальними послугами.

При цьому, змінами до Постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2020 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», що при відшкодуванні витрат оператора, пов’язаних із встановленням, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку споживачам комунальних послуг та власникам (співвласникам) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання, у відповідній будівлі, які сплачують внески, надаються пільги і субсидії.

Відтак, виконуючи ці нормативи ДКП «Луцьктепло» своєчасно передає органам соціального захисту населення, крім відомостей про розмір платежів за комунальні послуги, відомості про розмір внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку з метою забезпечення соціального захисту відповідних категорій громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів