Поділитись:

Нацбанк навчить колекторів культури

Понеділок, 24 серпня 2020, 21:01

фото ілюстративне 

Національний банк зустрівся з представниками небанківського фінансового сектору, аби обговорити майбутнє регулювання роботи колекторських компаній, якими НБУ опікується з 1 липня цього року.

Як новий регулятор Національний банк визначив дві ключові проблеми ринку. По-перше, існує певна неврегульованість у законодавстві самої суті і правил колекторської роботи. По-друге, протягом першого місяця Національний банк отримав 535 звернень громадян, які стосувалися дій колекторських компаній. За результатами розгляду цих звернень було встановлено випадки грубого порушення діями колекторів щодо боржників вимог законодавства України, – повідомили в пресслужбі регулятора. 

Відтак Національний банк планує принципово оновити підходи до регулювання роботи колекторських компаній в Україні.

"Ми прагнемо побудувати красивий, прозорий ринок, але для цього потрібно встановити зрозумілі правила. Це дозволить підвищити довіру до ринку та посилити захист споживачів фінансових послуг, адже без цього красивий ринок побудувати просто неможливо. Тому зараз ми опрацьовуємо з колегами з профільного комітету Верховної Ради проект закону, який врегулює діяльність колекторських компаній. У цьому проекті закону для колекторської компанії з'явиться вимога з дотримання нею правил етичної поведінки з боржником. Ми також плануємо напрацювати кодекс етичної поведінки для небанківських фінансових установ і будемо вітати долучення до його розробки учасників ринку. В разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу та санкції, в тому числі виключення з Реєстру колекторських компаній", – наголосила на початку зустрічі перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Поява Реєстру колекторських компаній стане однією із ключових запланованих змін для ринку. У ньому буде систематизований перелік установ, які можуть здійснювати колекторську діяльність, а виведення з реєстру означатиме заборону банкам і фінансовим компаніями укладати договори з установою, призведе до визнання небездоганною ділової репутації власників істотної участі та керівників строком на 1 рік та заборони протягом року займатись колекторською діяльністю.

Виведення з реєстру є одним із запланованих заходів впливу НБУ у відповідь на незаконні колекторські дії, до якого регулятор може вдатись у разі, якщо учасник ринку не реагує на письмові вимоги та штрафні санкції за порушення вимог законодавства при взаємодії з боржником.

Національний банк встановить додаткові вимоги з етичної поведінки щодо боржника для кредиторів, зокрема в частині контролю дій залучених колекторських компаній та надання рекомендацій для усунення порушень. Також буде описано підходи до взаємодії колекторських компаній з боржниками.

А вже найближчим часом Національний банк планує розробити методичні рекомендації щодо етичної поведінки при здійсненні колекторської діяльності, запропонує всім учасникам ринку повідомити про дотримання етичної поведінки та оприлюднить перелік установ, які повідомили про дотримання таких правил на сайті НБУ. Посилення захисту прав споживачів, а також зрозумілі і прозорі вимоги щодо поведінки кредитра та колектора до боржника у підсумку сприятимуть відновленню довіри на фінансовому ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів