Поділитись:

«Антиципація + Імунітет»: музей Корсаків презентує міжнародний проєкт

Неділя, 23 серпня 2020, 21:02

У День Незалежності Музей сучасного українського мистецтва Корсаків презентує міжнародний проєкт «Антиципація + Імунітет».

Про це повідомляють організатори.

  • Чому думки про прийдешнє змінюють теперішнє та визначають майбутнє?
  • Чому люди, причетні до мистецтва, зазвичай мають пророчі якості і можуть змінити майбутнє?
  • Чому мистецтво лікує та формує як біологічний, так і духовний імунітет?

Відповіді на ці питання частково може отримати кожен, хто відвідає арт-проєкт «Антиципація + Імунітет», презентація якого відбудеться у День Незалежності, 24 серпня, у новій виставковій локації музею Корсаків – «Урбан-залі». Початок – о 17:00.

Експозиція містить майже три сотні робіт 180-ти митців із шести країн світу: України, Росії, Німеччини, Індії, Австрії та Англії. Сам проєкт стартував у квітні, під час першого запровадження обмежувальних заходів у зв’язку з пандемією COVID-19.

«Зміни хромосом у біології називаються мутаціями. Вони можуть бути викликані помилками копіювання генетичного матеріалу, опроміненням, хімічними речовинами (мутагенами).

Аналогічні зміни («естетичні мутації») виникають у мистецтві, їх спричиняють соціально-побутові, політичні, економічні, технологічні, біологічні (COVID -19) та інші фактори.

Біологічні мутації вченими розглядаються як рушійна сила еволюції, де шкідливі мутації видаляються з генофонду природним добором, тоді як сприятливі прагнуть накопичуватися і є основою розвитку виду.

Нейтральні мутації не впливають на виживання видів або індивідуумів.

Аналогічно і у мистецтві: є пошуки митців, які «шкідливі», які стримують розвиток мистецтва (соцреалізм, гітлерівське «правильне» мистецтво); є «нейтральні» течії, які ні на що не впливають і фіксуються в історії мистецтва просто як ремесло; а є «сприятливі», які започатковують нові напрями та течії і є відправними точками розвитку мистецтва.

Тому експозиція «Антиципація+Імунітет» сформована у формі хромосоми. Кожна її частина (ген) відображає напрямок сучасного мистецтва. Кожна робота є унікальною і створена під впливом безлічі факторів (така-собі «естетична мутація»), що дає можливість нашим глядачам (художникам, мистецтвознавцям,
галеристам, усім відвідувачам) позмагатися у футуризмі і передбачити: яким буде мистецтво у майбутньому, які «мутації» будуть «сприятливими», а які «шкідливими». Хоча очевидно, що у цьому змаганні переможцем буде час.

А ще, мистецтво є духовним кодом нації, який у тому числі забезпечує резистентність до різноманітних деструктивних впливів (песимізму, агресії, негативу, заздрості, ненависті, несправедливості), тобто мистецтво є носієм вродженого духовного імунітету.

Також відомо, що мистецтво вивільняє нас від стереотипів та комплексів та забезпечує осмислення «витісненої» у підсвідоме інформації, що у прямому сенсі лікує нас від захворювань, які мають психосоматичне походження, що у свою чергу підвищує наш біологічний імунітет», – розповідає фундатор музею Віктор Корсак.

Експозиція триватиме до 15 жовтня.

У програмі відкриття:

  • 13:00 – 14:30 – лекція «57 років життя на дні моря сучасного мистецтва. Хроніки української команди батискафу «Неминучий». Лектор Олег Сусленко, викладач Львівської національної академії мистецтв
  • 15:00 – 16:00 – презентація фільму «ПАНТЕОН української слави Івана Корсака»
  • 16:00 – 17:00 – екскурсія залами МСУМК
  • 17:00 – 17:40 – відкриття виставкового проєкту «Антиципація+Імунітет»
  • 17:40 – 17:50 – перформанс Ярини Шумської
  • 18.00 – 18.30 – кураторська екскурсія проєктом «Антиципація+Імунітет»
  • 18:30 – 19:30 – музичний супровід «Avecarnival»

Вхід в музей та участь у всіх заходах безкоштовні (маска+дотримання карантинних вимог).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів