Поділитись:

Надія Ковальчук про освіту, кар'єру та депутатство (інтерв'ю)

П'ятниця, 21 серпня 2020, 10:00
Надія Ковальчук про освіту, кар'єру та депутатство (інтерв'ю)

Надія Ковальчук (яку ви можете знати як Надію Хвищун) – молода та амбітна науковиця, яка у 2015 році вперше стала депутаткою Волинської обласної ради та очолила факультет бізнесу Луцького національного технічного університету. 

Вона каже, що за цей час у довірених їй стінах вишу вдалося зробити чимало: відремонтувати та технічно оснастити навчальні аудиторії, розвинути міжнародну діяльність та відкрити нові спеціальності. Восени жінка знову боротиметься за право бути деканом та, ймовірно, вдруге спробує завоювати довіру виборців. 

Під час інтерв'ю Надія Ковальчук розповіла, як коронавірус вплинув на вищу освіту, порівняла українські та закордонні університети, а також навела цілий ряд переваг, які отримує студент, який вирішив навчатися в ЛНТУ...

– Коронавірус зупинив не тільки транспорт та велику частину бізнесу, але й пригальмував освіту. Розкажіть, як факультет бізнесу налагодив навчання студентів під час карантину? З якими труднощами довелося зіштовхнутися вам – викладачам, студентам?

– У зв’язку з поширенням COVID-19 в Україні оголошено карантин та навчання на факультеті бізнесу, як, власне, і на всіх інших факультетах Луцького НТУ, було переведено в онлайн-формат. Ректорат надав автономію щодо вибору форм і методів навчання, а викладачі і студенти обирали зручні інструменти для роботи. Принагідно хочу нагадати, що факультет бізнесу з 2019 року набирав студентів на змішану форму навчання. Це означає, що більшість викладачів уже володіли цифровими компетенціями викладання. А тим фахівцям, які потребували додаткових консультацій, ми їх надавали. Ми досить швидко влилися у цей незвичний режим роботи. Найпопулярнішими платформами для дистанційного навчання виявились Microsoft Teams, Moodle, Google Classroom, Zoom, Google Meet та інші.

Основними труднощами онлайн-навчання, окрім технічної неготовності, були: складність міжособистісної комунікації, ізоляція від зовнішнього світу (хоч він і доступний з екрану ноутбука, смартфона), відсутність живого спілкування з викладачем і однокурсниками (що, наприклад, не дозволяє отримати навики командної комунікаці, ведення діалогів, вирішення групових завдань).

Крім того, через екран важко надати детальне пояснення окремих розрахунків, їх проведення в програмах, які в студентів можуть бути невстановлені, а в комп’ютерних класах університету є. Окрім цього, додайте складність доступу до виконання окремих практичних занять на підприємствах чи установах.

Студенти, як і викладачі, відчували загальну тривогу від невизначеності, зміни звичного режиму та обмежень. Вони потребували менторської підтримки, яку ми намагались надати один одному, забезпечивши найкращий прояв психологічної допомоги.

– На вашу думку, чи «просіла» якість вищої освіти під час карантину? Чи вдарив він по галузі? Можливо, оголив якісь проблеми? 

– Карантин погіршив показники соціально-економічного розвитку усіх країн, і ринок освітніх послуг винятком не став. Зростання безробіття, зниження рівня доходів громадян, погіршення самочуття та інші фактори, які впливають і на мотивацію до освіти. А дистанційної – й поготів: технічна неспроможність, відсутність мотивації до навчання, соціальна ізоляція.

На якість вищої освіти карантин вплинув, звичайно. Але, на мою думку, як і при традиційній формі навчання, якість освіти, як процес, залежить від викладача, здобувача і методів навчання. Якість вищої освіти диктується впровадженням єдиних освітніх стандартів по всьому світі. Зміна функцій освіти на глобальному рівні – водночас і тенденція, і виклик. Функції освіти та навчального закладу трансформуються до потреб споживачів освітніх послуг.

Будемо відвертими – нині змінюють підходи до результатів навчання: це більше не колекціонування дат та назв, а в першу чергу – формування загальних та професійних компетенцій студента. А викладачі не лише передають студентам знання, але і надають їм цілу систему soft та hard skills, навичок дослідницької роботи, розвитку власної кар'єри тощо.

Якщо ж оцінювати якість навчання студентів факультету бізнесу, то це – інноваційні методи викладання, можливість вчити курс в зручний час і спосіб, отримати необмежений доступ до матеріалів, «проходити» їх у власному темпі. Крім того, можна записатись також і на відкриті курси інших університетів. Ми давно усвідомили, що формальна та неформальна освіта працюють синергічно, доповнюючи та підсилюючи одна одну. Тому карантин відкрив нові можливості та дозволив порівняти відповідність навичок, які отримають після вивчення курсу, потребам ринку праці.

Ми пишаємось результатами анонімних опитувань студентів, які на 90 % задоволені змістом курсу, який вивчали. Це ж не 100 %, запитаєте ви? А різниця в 10 % – це потенціал для вдосконалення та розвитку, – відповім я. Ми знаємо, у якому напрямі рухатись.

Так, деяким студентам бракувало мотивації в умовах карантину, але підтримка викладачів та використання різних методів навчання швидше дозволили розвинути навичку здобувати знання самостійно. Онлайн-технології та комунікації є невід’ємними вміннями професіонала. Відповідно до цього, здатність практично застосовувати їх у роботі та бізнесі є важливою. Як і крос-функціональність виконуваних завдань.

– У вас розпочалася вступна кампанія. Як вона відбувається цього року та чим відрізняється від попередніх? 

– В минулому році у цей час ми уже відсотків на 90 % знали, скільки нових студентів приєдналось до нас на навчання. У 2020-у  лише з 1 серпня розпочалася реєстрація електронних кабінетів. З 13 до 22 серпня відбувається подача заявок від усіх категорій вступників  для здобуття ступеня вищої освіти бакалавра (на базі повної середньої освіти або на основі уже здобутого диплому молодшого спеціаліста) та магістра. Навчання першокурсників розпочнеться, як зазначає Міністерство освіти та науки, не раніше 15 вересня.

Студенти старших курсів стартують з першого вересня. 

Ще одна особливість вступної кампанії – документи для вступу в магістратуру подають онлайн, що оптимізує час і вступника, і приймальної комісії. 

Детальна інформація про вступ є на сайті університету. Окрім цього, абітурієнти можуть володіти інформацією, підписавшись на  сторінки в соціальних мережах. Ми активні і офлайн, і онлайн.  

– Чи буде менше вступників, зважаючи на карантин?

– Хочеться думати, що ні. До 22 серпня абітурієнти ще подають заявки. Станом на сьогодні виш отримав їх найбільше на навчання на бакалавраті за скороченою формою (після коледжу). Державне замовлення, достатній ліцензійний обсяг, сучасні освітні програми, цікаве навчання, яке поєднане з практикою, міжнародні стажування дають мені впевненість, що цьогорічні абітурієнти зроблять правильний вибір. 

Адже Луцький НТУ (враховуючи факультет бізнесу) розвивається, відкриваються сучасні освітні програми. Ми робимо акцент на забезпечення якості. Наші студенти мають змогу навчатись за програмою подвійного диплому, пройти семестрове навчання та стажування за кордоном. Ми сприяємо у працевлаштуванні під час проходження практики та навчання. Наші студенти мають змогу брати участь в різноманітних тренінгах, проєктах для отримання додаткових навичок; участь в студентському самоврядуванні, хакатонах.

– Куди може піти працювати випускник Луцького НТУ?

– Традиційна відповідь – випускник Луцького НТУ може піти працювати туди, куди його запросять. Або ж він самостійно обере місце працевлаштування.

Випускник факультету бізнесу може реалізувати себе скрізь, адже ми готуємо нове покоління управлінців, агентів змін, стартаперів, міжнародників, маркетологів, економістів, товарознавців, які мають знання, вміють системно, креативно, інноваційно мислити, ухвалювати ефективні рішення.

– Наведіть декілька прикладів успішних випускників!

– Успішні випускники? Голова обласної ради Ірина Вахович. Ректор  Луцького НТУ Петро Савчук також отримав другу вищу освіту на факультеті бізнесу за спеціальністю «Управління інноваційною діяльністю». Фактично серед випускників кожної спеціальності факультету є засновники власного бізнесу, працюють на керівних посадах на вітчизняних та зарубіжних підприємствах. Нещодавно виш закінчили Ірина та Микола Волочаї, які зараз успішно займаються інтернет-маркетингом, реалізовують власну справу; Віталій Ткачук – CEO TM «Mr. SCRUBBER»; Валентина Галущак – засновниця приватного садочка HAPPY KIDS CLUB та приватної ліцензованої школи «Колегіум Years»; Сергій Корецький – засновник Idealist (створено 20 закладів за 2020 рік, кавовий завод і кав’ярні за кордоном), Олег Галущак – генеральний директор ТзОВ «Континіум», Наталія Покінська – керівниця ТзОВ «Кроноспан УА» та багато-багато інших.

– Монокар’єра, тобто одна кар’єра впродовж всього життя, відходить у минуле. Зараз нормою є 2-3, а то й 4-5 різних кар’єр за все життя. Як сьогодні потрібно навчати студентів, зважаючи на це? 

– Швидкість змін у світі зростає шаленими темпами, а складність професійних завдань невпинно збільшується. Всі названі напрями і професії майбутнього є орієнтовними і складені аналітиками на основі відомих і передбачуваних тенденцій розвитку сучасного світу.

Але, незважаючи на обрану освітню програму за спеціальністю, отримані ним компетенції дозволять змінювати фах за бажанням. Оскільки ми даємо студенту необхідний набір так званих софт та хард скілліз. Так, при формуванні навчальних планів нами уже враховано, що будуть затребувані у майбутньому фахівці, які не лише розбиратимуться у своїй спеціальності, а й матимуть крос-функціональність.

Тому, вибираючи напрямок в навчанні і майбутню професію, необхідно розуміти вимоги крос-функціональності та прагнути до самовдосконалення. А ми забезпечимо шлях до успіху, використовуючи інноваційні методи навчання.

– Напевно, більшість людей вважає закордонну освіту більш якісною за українську, ймовірно, що так і є. Але особисто мені нема з чим порівнювати, а вам є. Ви бували в іноземних вишах. Розкажіть, чим вони та їхня освіта відрізняються від нашої? 

– Іноземні заклади вищої освіти дають диплом міжнародного зразка та можливість стажуватися (та, власне, певною мірою у них краще матеріально-технічне забезпечення). Хоча, вступивши до Луцького НТУ, теж отримаєте диплом міжнародного зразка, можливість виграти фінансування та стипендію на семестрве навчання за кордоном (Польща, Португалія, Великобританія, Туреччина, Латвія, Литва, Бельгія тощо).Окрім цього, можливість стажуватись та працевлаштуватись в Україні.

Стажування, волонтерство, академічні обміни, літні школи та тренінги – це лише короткий перелік усього, що пропонуємо для студентів та викладачів. Активно взаємодіємо з міською владою, новоствореними ОТГ, громадою, готуємо та реалізовуємо спільні проєкти розвитку з іноземним та вітчизняним фінансуванням.

Ми відкриті і не боїмось конкуренції. Натомість рекомендуємо студенту спробувати навчання в різних освітніх закладах, щоб у кінцевому випадку наші випускники сказали, що з нами їм вдалось досягнути успіху. Ми толерантні до критики. Намагаємося врахувати поради і побажання, розуміючи, що так вдасться усунути недоліки та стати кращими.

– Ви згадували про подвійні дипломи, розкажіть, як працює ця система. 

– Скориставшись цією можливістю, студент упродовж року-півтора навчається у закордонному вищому навчальному закладі (3-4 курс) та отримує відразу два дипломи. Чому достатньо так мало часу? Бо ми настільки узгодили навчальні плани, що значна частина дисциплін перезараховується. Це ще одне підтвердження того, що немає різниці, португальська освіта чи українська, оскільки визнається якість. На магістратурі під час першого семестру студент навчається у нас, а потім продовжує уже в закордонному виші. У підсумку він отримує два дипломи. Окрім цього, ми маємо можливість відправити бажаючих на один семестр на обмін у раніше згадані країни. Те, що студент вивчатиме там, ми також визнаємо.

За останніх 5 років студенти та аспіранти отримали більше 20 стипендій на програми подвійного диплому, семестрового навчання тощо. Осіб, які прагнуть здобути стипендії та інші форми фінансування, факультет постійно інформує про такі пропозиції. Багато стипендій поширюються лише на післядипломну освіту, ще деякі покривають оплату конкретних предметів, а інші – доступні для конкретних закладів та курсів чи рівнів навчання. Ми консультуємо студентів не тільки щодо міжнародного стажування, а й щодо переводу їх з іноземного закладу до Луцького НТУ і навпаки.  

– Коли ми розмовляли з вами наприкінці 2016-го, я запитав, яким ви бачите факультет через 5 років. Тоді був орієнтовно рік вашої роботи на посаді декана і ви сказали наступне: «Конкурентним на ринку, з новими сучасними спеціальностями, бачимо, що потрібно працювати в напрямку міжнародного бізнесу, підприємницьких стартапів, інтернет-маркетингу, управління персоналом. Бачу на факультеті багато учасників програми подвійних дипломів, не лише з Польщею та Португалією, але й з Німеччиною, Болгарією. Через 5 років факультет буде новим, з кращою інфраструктурою. Надіюся, що деканом і надалі буду я». Що з цього вам вже вдалося реалізувати та чи хочете ви й сьогодні залишатися очільницею факультету бізнесу?

– Так, я отримала повідомлення, що в мене 15 жовтня завершується контракт на посаді декана. Я обожнюю свою роботу та дуже люблю Луцький НТУ. Адже що робить людину щасливою? Зокрема, улюблена справа, яка приносить  неймовірне задоволення та прилив шаленої енергії. Для мене надзвичайно велика честь працювати у такому колективі професійних та відданих своїй справі людей. Так, за цих п’ять років вдалося досягнути поставлених цілей. А найголовніше – схвальні відгуки студентів – про якість навчання, та роботодавців – про відповідність отриманих навичок випускниками потребам ринку праці. Ми розширили міжнародну діяльність, виграємо ще більше грантів, співпрацюємо із зарубіжними та вітчизняними навчальними закладами. Ми постійно вдосконалюємося, оновлюємо зміст освітніх програм, відкриваємо нові лабораторії. 

Ми відкрили нові освітні програми: «Логістика», «Підприємницькі студії», «Митна справа та торгівля». Окрім цього, можна здобути другу вищу освіту за усіма спеціальностями без складання ЄВІ з іноземної мови. Вдруге здійснюємо набір на магістерську програму «Менеджмент закладів охорони здоров’я». 

У майбутньому плануємо подальше вдосконалення, відкриття англомовної освітньої програми, продовження практичної спрямованості навчального процесу та вдосконалення інфраструктури. 

– Ваша освітня діяльність обмежується лише роботою в університеті чи ви берете участь у ще якихось проєктах? 

– Більшість часу присвячено саме університету. У 2019-2020 роках команда від ЛНТУ брала участь в програмі «Розвиток лідерського потенціалу університетів України» за фінансуванням Британської Ради. У рамках програми ERASMUS+ в університеті Памукалле (Туреччина) вивчала та ділилась досвідом викладання дисципліни «Проектний менеджмент». Вивчала досвід організації навчально-наукового процесу закладів освіти Португалії, Польщі, Чехії, Німеччини, Великобританії.  

Принагідно зазначу, що з січня 2021 року розпочнемо реалізовувати проєкт з фінансуванням від Erasmus+ «Центри сертифікації викладачів університетів: інноваційний підхід до промоційного навчання» за напрямком «Розвиток потенціалу вищої освіти» програми  ERASMUS+.

А ще мені імпонує, що в Луцьку наша випускниця, нині колега, доцент кафедри менеджменту Валентина Галущак відкриває ліцензовану приватну школу «Колегіум YEARS». Там за мету ставлять розвиток в учнях наступних чеснот: емпатія, емоційна компетентність, сміливість, ввічливість, оптимізм, патріотизм, гідність, толерантність, відповідальність, чесність, наполегливість. Окрім цього, у дитини розвиватимуть такі навички: ненасильницька комунікація, медіація, вміння працювати в команді, ставити цілі та управляти часом, самонавчатись, робити вибір, критично мислити, вести здоровий спосіб життя, бути  проактивними. І головне – вміння бути щасливим. Робота в університеті підтверджує, що саме такі навички необхідно розвивати зі школи. 

– В цьому році завершується ваша перша депутатська каденція. Чи вдалося вам стати такою депутаткою, якою ви б хотіли? 

– Це важке питання, адже відповідь на нього знають виборці. Це мій перший досвід такої роботи. Політика і депутатська робота – це зовсім не те, як можуть думати люди. Це робота, яка передбачає постановку бажання та потреб інших вище за свої. Цей час був незвичайним, я побачила чимало нового, на багато речей поглянула по-іншому та й на себе звернула увагу з іншого боку, зробивши певні висновки. 

– Складно вам було упродовж цих п’яти років?

– Спочатку було надзвичайно складно.

– Опишіть в кількох реченнях роботу депутата.

– Громадська діяльність, яка вимагає постійного володіння ситуацією щодо того, що відбувається на Волині та в Україні, робота над тим, щоб територія, на якій ми живемо, розвивалася. Мабуть, також правильне донесення цієї інформації, оскільки, як ми бачимо, в мережі Інтернет дуже багато «фейків» і наше суспільство, на жаль, ще не дуже добре вміє відрізняти правду від брехні.

– Як у вас спрацювало поєднання освітньої та депутатської діяльності. Вони підсилювали одна одну чи навпаки – заважали? 

– Підсилювали. Я намагалася отримати і від депутатства, і від роботи в університеті лише позитив. 

– Ну й наостанок: чи плануєте восени знову поборотися за право представляти громаду в обласній чи міській раді?

– Я не проти і є політична сила, погляди якої я підтримую. Ми повинні об’єднуватися та вистоювати перед зовнішніми викликами. Наша країна має чимало переваг, але неефективне управління призводить до того, що є. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
15:02
16 квітня 2024
23:07
13 лютого 2024
11:33
20 січня 2024
16:47
04 січня 2024
31 грудня 2023
24 листопада 2023
22 листопада 2023
12:44
08 листопада 2023