Поділитись:

Розповіли, як каратимуть за брехню в е-деклараціях

Середа, 03 серпня 2016, 13:06
Розповіли, як каратимуть за брехню в е-деклараціях

За недостовірні відомості у декларації про майно більше 345 тис грн передбачено кримінальне покарання чиновника: від штрафу у 43-51 тис. грн до позбавлення волі на строк до 2 років. Водночас, потрібно довести злий умисел декларанта у суді.

Про це заявила у вівторок у Краматорську заступник директора департаменту контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Тетяна Шкребко під час брифінгу з нагоди проведення тренінгу для держслужбовців Донеччини щодо нової системи е-декларування, – повідомляє Укрінформ.

"НАЗК буде здійснювати наступні види контролю: щодо вчасності подання декларацій, щодо правомірності і правильності заповнення, щодо логічного та арифметичного контролю, а також буде здійснювати повну перевірку декларацій", – сказала Тетяна Шкребко, коментуючи на прохання кореспондента Укрінформу, як відбуватиметься притягнення до відповідальності чиновників, які подали неправдиві відомості у декларації.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ Е-ДЕКЛАРУВАННЯ СТАТКІВ ДЕПУТАТІВ

З її слів, повній перевірці декларацій у встановленому порядку будуть підпадати особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, держслужбовці, які відповідно до закону про державну службу підпадають під категорію А та Б, держслужбовці, які підпадають під категорію 1-3 відповідно до закону про місцеве самоврядування, судді, прокурори, слідчі, а також особи, які обіймають посади з високим та підвищеним корупційним ризиком.

Крім того, повній перевірці підлягає декларація суб'єкта декларування у випадку, якщо член сім'ї відмовиться надавати інформацію для заповнення декларації. Також повна перевірка проводиться у випадку отримання інформації про невідповідність способу життя суб'єкта декларування.

"НАЗК буде проводити перевірку, її результати будуть систематизовані у вигляді висновку. І в разі порушень, які будуть щодо недостовірності відомостей про майно до 138 тис грн, особи будуть притягнені до дисциплінарної відповідальності. У разі перевищення від 138 до 345 тис грн – буде адміністративний штраф у розмірі від 17 до 43 тис грн. Якщо недостовірність відомостей про майно буде перевищувати більше, ніж 345 тис грн, то це може бути або штраф до 51 тис грн, або кримінальна відповідальність строком до 2 років", – повідомила Шкребко.

Представник НАЗК також зазначила, що відповідні справи будуть передавати до суду, який і прийматиме рішення.

"Національне агентство буде формувати справи. І, відповідно до недостовірних відомостей, або формувати матеріали і передавати до суду до притягнення до адміністративної відповідальності, або формувати справу і передавати за належністю до уповноважених осіб за підслідністю. Уповноваженими особами я маю у цьому розумінні або уповноважене агентство НАБУ, або прокуратура, або Національна поліція. Тобто, вони будуть доводити умисел в суді", – заявила вона.

Шкребко також заявила, що чиновники, які з 15 серпня будуть подавати декларації, "до кінця року вже можуть бути притягнуті до відповідальності".

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
10:00
17 квітня 2024
12:55
15 квітня 2024
11:34
11 квітня 2024
15:25
10 квітня 2024
09 квітня 2024
15:15
10:53
05 квітня 2024
15:40
04 квітня 2024
12:28
03 квітня 2024
13:09