Поділитись:

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу

Середа, 03 серпня 2016, 11:08
Порошенко ввів у дію рішення РНБО про розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу

Президент України Петро Порошенко підписав указ "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року "Про заходи щодо розвитку оборонно-промислового комплексу України", яким ввів в дію зазначене рішення РНБО.

Як повідомляє прес-служба голови держави, раніше РНБО розглянула комплекс питань, пов'язаних зі станом справ в оборонно-промисловому комплексі, і зростання обсягів завдань з переоснащення ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань сучасним і модернізованим озброєнням і військовою технікою в умовах російської агресії.

На основі вивчення зазначених питань РНБО доручив Кабінету міністрів України забезпечити у місячний строк розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України змін до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" щодо ліцензування господарської діяльності з розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння.

У тримісячний термін уряд має розробити, зокрема, проекти законів України щодо забезпечення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс шляхом утворення спільних підприємств; особливостей діяльності у сфері розроблення та виробництва озброєння і військової техніки; підтримки авіаційної промисловості, передбачивши заходи щодо оподаткування операцій з ввезення на митну територію України літаків іноземного виробництва за договорами оперативного лізингу та встановлення обмежувального ввізного мита на літаки іноземного виробництва, що перебували в експлуатації більше 5 років, якщо аналоги таких літаків виробляються в Україні; сприяння здешевленню вартості довгострокових кредитів шляхом субсидування з державного бюджету України частини витрат на сплату відсотків за кредитами, отриманими в українських фінансових установах для серійного виробництва українських літаків, модернізації і технічного переозброєння авіабудівних підприємств.

Крім того, Кабміну доручено у місячний термін підготувати та затвердити цільову програму реформування і розвитку вітчизняного ОПК на період до 2020 року.

Також, повинні бути затверджені до 1 січня 2017 року основні напрями розвитку озброєння та військової техніки на довгостроковий період.

Кабінету міністрів доручено передбачати у проектах державного бюджету України на 2017 та наступні роки фінансування в повному обсязі державних цільових програм у сфері розвитку озброєння і військової техніки та оборонно-промислового комплексу.

Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству оборони України, Державному космічному агентству України і Державному концерну "Укроборонпром" доручено розробити та затвердити до 20 вересня 2016 року "дорожню карту" реформування системи стандартизації і технічного регулювання у сфері розробки і виробництва продукції оборонного призначення.

Зазначається, що контроль за виконанням рішення РНБО покладено на секретаря Ради Олександра Турчинова.

Нагадаємо, на засіданні РНБО 20 травня був схвалений Стратегічний оборонний бюлетень, який визначає основні завдання та напрями реформування оборонної сфери України. Цей документ був підготовлений у тісній співпраці з радниками держав-членів НАТО. Згідно з ним передбачається розвиток оборонних можливостей України у період до 2020 року, реформування системи управління Збройними Силами, у відповідності зі стандартами НАТО і посилення демократичного цивільного контролю в оборонній сфері.

До слова, напередодні, 2 серпня, Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє авіапрому України створювати СП із зарубіжними партнерами.

Надрукувати
мітки:
коментарів