Поділитись:

З вересня українцям перерахують зарплати: що й для кого зміниться

Вівторок, 18 серпня 2020, 15:55
З вересня українцям перерахують зарплати: що й для кого зміниться

В Україні вже з 1 вересня мінімальну зарплату підвищать із 4 723 до 5 000 грн. Таке зростання нібито дозволить частково компенсувати економічні складнощі, пов'язані з карантином і пандемією, кажуть в Кабміні. 

За різними оцінками, вже зараз мінімалка повинна бути від 5,1 до 6,9 тис. грн. Про те, як і кому підвищать зарплати і до чого це призведе, розповіли "Обозревателю" експерти.

Що зміниться з 1 вересня:

  • українці не будуть отримувати зарплату менше ніж 5 тис. грн за повний робочий день;
  • виростуть деякі податки і штрафи;
  • збільшаться надходження до місцевих, державного бюджетів та до бюджету Пенсійного фонду;
  • підвищать розмір гарантованої пенсії для тих, хто виконав вимоги щодо стажу і досяг віку 65 років.

Зарплата збільшиться у всіх українців?

Ні, мінімальна зарплата – це така собі риса: менше – не можна, а більше – можна. Скільки українців отримують мінімалку, сказати складно. Як розповів ексміністр соцполітики Андрій Рева, приблизно 75 % співробітників дрібних і середніх підприємств офіційно мають таку зарплату. Але це тільки офіційно, мовляв, більшість із них отримує частину доходу в конверті.

Тобто є два варіанти, за яких на вас відобразиться підвищення мінімалки. Перший – ви отримуєте левову частину зарплати в конверті, а офіційно живете на мінімальний оклад. У такому разі роботодавець змушений буде збільшити розмір білої зарплати. Другий – ви дійсно отримуєте мінімалку. Тоді розмір вашого доходу повинен зрости щонайменше на 277 грн.

А навіщо взагалі підвищувати мінімалку?

В Україні левова частка зарплат перебуває в тіні. Підвищення мінімалки – один із інструментів для виведення доходів у легальну площину.

"Сьогодні мінімальна зарплата, якщо ви спробуєте найняти різноробочого, то менше ніж за 8 тис. грн на місяць він працювати не буде, навіть у регіоні. У Києві взагалі менше ніж 10 тис. грн не платять. Це говорить про те, що сьогоднішній рівень мінімальної заробітної плати в 4723 грн істотно занижений. Завдання уряду – спробувати відновити баланс. Тим паче від цього балансу залежить як дохідна частина бюджетів (і місцевого, і державного), так і бюджет Пенсійного фонду", – пояснює Рева.

Крім того, розмір зарплат в Україні істотно занижений. У всякому разі, так вважають у Федерації профспілок. Голова організації Григорій Осовий вказує на європейський досвід. Якщо там у структурі витрат промислових підприємств десь 25-30 % займає фонд оплати праці, то в Україні всього 5-8%. І це з урахуванням, що великі промислові підприємства платять найчастіше "білі" зарплати.

Працю українців недооцінюють, вважає Осовий, а бізнес повинен шукати інші можливості для економії. Профспілки традиційно погоджуються з підвищенням мінімальної зарплати, на відміну від асоціацій роботодавців.

Яка повинна бути мінімалка в Україні?

Це питання найбільш складне. Є різні методи розрахунку розміру мінімальної зарплати. У країнах, де спостерігається відтік робочої сили і значна трудова міграція, влада намагається наблизити мінімальну зарплату до рівня медіанної. Це дозволяє з одного боку забезпечити соціальну рівність, а з іншого – конкурувати з державами з більш високими заробітними платами.

Експерти МОП упевнені: мінімальна зарплата повинна становити 60 % від середньої. Згідно з останніми даними Держстату, в середньому українці отримують 11 579 грн (дані на червень), відповідно, мінімалка повинна бути не менше ніж 6 947 грн. Тут також варто враховувати, що середні зарплати в країні ростуть щомісяця, а мінімальну зарплату в ліпшому разі переглядають двічі на рік. Тому, підвищуючи соціальні гарантії, потрібно закладати прогноз зростання середньої зарплати.

Ще один варіант – утримувати мінімалку на рівні реального прожиткового мінімуму. Станом на червень він становив 5 100 грн для працездатних. Тобто навіть після підвищення мінімальної зарплати ті працівники, які отримують мінімум, не зможуть дозволити собі навіть мінімальний набір товарів і послуг.

Рева ж вважає, що мінімалка вже повинна бути приблизно 6 000 грн. 

"Ця дія правильна, але недостатня. З урахуванням втратити з початку року їм сьогодні вже потрібно було встановлювати мінімальну зарплату на рівні 6000 грн", – пояснив міністр.

А ось учена, старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко зовсім заявила: просто так призначати мінімалку не можна. Про її розмір повинні домовлятися в межах тристороннього діалогу: профспілки (представники працівників), роботодавці й держава. Вручну ж міняти цифри, на думку вченої, неправильно.

Чи вистачить грошей на підвищення мінімалки?

Зростання мінімалки згодом компенсує додаткові витрати на зарплати, впевнений фінансовий аналітик Єгор Комов. Як підрахували в Мінфіні, прийдешнє підвищення до 5000 грн дозволить додатково отримати до Пенсійного фонду 1,2 млрд грн і ще 1,2 млрд грн прибуткового податку до місцевого й державного бюджетів.

"Підвищення мінімальної зарплати призводить до пропорційного зростання податкових відрахувань. Тут є своя тонка межа, після якої бізнес буде йти в тінь. Думаю, до 6000 грн зараз можна практично безболісно підвищити мінімальну зарплату. Але тут потрібно ухвалювати рішення з огляду на позиції зацікавлених сторін і можливості бюджету", – додає Комов.

Більше після зростання мінімалки доведеться платити й фізособам-підприємцям (ФОП). Наприклад, "єдинники" другої групи (можуть наймати співробітників) повинні платити 20% мінімалки податку і 22 % – ЄСВ. Зараз це 944 і 1039 грн відповідно. З першого вересня платежі виростуть до 1000 і 1100 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів