Поділитись:

Чи з'явиться в Україні 4G?

Вівторок, 02 серпня 2016, 21:03
Чи з'явиться в Україні 4G?

Бездротовий телеком-оператор "Інтелектуальні комунікації" (ТМ Giraffe) Ігоря Литовченка планує стати першим в Україні національним мобільним оператором в стандарті 4G.

Для цього компанія подала в НКРЗІ (Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації) заявку на отримання 4G-ліцензії. Також напередодні оператор показав у Києві можливості зв'язку четвертого покоління, – повідомляє Економічна правда.

Утім, більшість опитаних учасників ринку і експертів не вірить у здійсненність планів оператора. Вони вважають, що керівництво компанії намагається зберегти ліцензію на радіочастоти для 4G напередодні їх глобального перерозподілу.

Що ж відбувається насправді?

Китай та Індія як приклад

Тестування четвертого покоління відбувалося в офісі компанії "Інтелектуальні комунікації" (скорочено – Intellecom) на обладнанні Ericsson і гаджетах Huawei. Було задіяно різновид стандарту зв'язку четвертого покоління LTE TDD в діапазоні 2 300 МГц (Band 40).

Тестувалася максимальна швидкість радіо-інтерфейсу, голосових і відеодзвінків (VoLTE) та перегляду відео високої якості з мережі Інтернет в режимі реального часу на кількох терміналах одночасно. В результаті вдалося досягти швидкості завантаження в 201-211 Мбіт/с і віддачі 7 Мбіт/с.

Фахівці Intellecom задіяли дві смуги передачі даних, кожна з яких по 20 МГц. При цьому теоретичний максимум у двох смугах становить 224 Мбіт/с на завантаження. Для порівняння, lifecell декларує пікову швидкість у своїй мережі 3G+ на рівні 63,3 Мбіт/с.

Зараз на стандарті LTE TDD працює 77 комерційних мереж в 43 країнах світу. Всього у світі існує близько 500 комерційних LTE-мереж і 1,6 млрд користувачів 4G, більшість з яких живе в Китаї та Індії.

Підтримують технологію зв'язку четвертого покоління приблизно 2 тис пристроїв, наявних на ринку. З них 1,3 тис – смартфони.

Із WiMax не склалося

У 2009 році Intellecom отримав на 10 років національну ліцензію на смугу радіочастот 55 МГц в діапазоні 2 345-2 400 МГц і почав будувати мережу WiMax.

У 2011 під брендом Giraffe запустив продаж послуг бездротового широкосмугового доступу в Інтернет.

За словами директора з розвитку бізнесу Intellecom Сергія Колобова, в інфраструктуру було інвестовано 100 млн доларів.

Абонентська база компанії в кращі часи налічувала 30 тис. осіб. Сьогодні ж стандарт WiMax "мертвий" – операторське та клієнтське обладнання не випускають, кількість абонентів знизилася до 8 тис. При цьому штат оператора налічує 60 осіб.

Єдиний вихід у компанії бачать у переході на стандарт TDD LTE, і частоти для цього ідеально підходять.

"Ми готові розгорнути широку мережу в цьому стандарті в Україні в досить стислий термін. Ми маємо на сьогодні достатню підтримку наших партнерів-виробників Ericsson і Huawei. У нас також є підтримка і готовність досить відомих компаній з доброю репутацією у світі інвестувати в цей техпроект", – говорить виконавчий директор компанії Intellecom Олександр Дорофій.

Він відмовляється назвати інвесторів, але стверджує, що вони готові вкласти в будівництво національної мережі 400-500 млн доларів.

В рамках проекту керівництво компанії обіцяє покрити 21 найбільше місто країни, купити номерний ресурс і укласти національну роумінгову угоду з одним з операторів "великої трійки". На повне розгортання мережі Дорофій відводить 3 роки.

Щоб здійснити задумане Intellecom 8 липня 2016 подав до Комісії регулювання зв'язку заяву про зміну стандарту з WiMax на LTE TDD. На 9 вересня комісія повинна дати свою відповідь.

"Ми впевнені, що заявка не буде відхилена, тому що ми діємо виключно відповідно до закону", – наголосив Колобов. На уточнювальне запитання журналіста, чи буде компанія звертатися до суду, отримавши відмову, багатозначно додає – "будемо вирішувати".

Тільки через конкурс

У НКРЗІ підтвердили отримання заявки Intellecom і повідомили, що вона буде розглянута у визначені законодавством терміни. Там також наголосили, що комісія ухвалює свої рішення з урахуванням, зокрема, нинішньої загальної проблематики ринку радіочастотного ресурсу.

Проблем же на цьому ринку вистачає: нерівномірний і "клаптиковий" розподіл частот, необґрунтована концентрація і відсутність вільного ресурсу для запуску 4G LTE.

Тому регулятор діє в трьох напрямках: зрівнює вартість використання радіочастотних ресурсів, здійснює дефрагментацію спектра і впроваджує ринкові механізми для усунення невиправданої концентрації спектра.

У контексті такої стратегії регулятора вкрай малоймовірно, що Intellecom отримає 4G-ліцензію. Не на його користь грає репутація – за п'ять років він так і не закінчив будувати конкурентну бездротову мережу. Компанія також виступає проти підвищення рентної плати за використання радіочастотних ресурсів в 489 разів – до ставок мобільних операторів.

Крім того, спроба отримати ліцензію поза конкурсом суперечить політиці НКРЗІ надати учасникам ринку рівні умови на 4G-тендері.

Єдиним, хто з опитаних "Економічною правдою" вірить в "щасливу зірку" Intellecom, виявився засновник "СВ-Консалтинг" Олег Стефанюк. За його словами, компанія має всі необхідні фінансові ресурси і експертизу для будівництва національної мережі 4G. Шанси відвоювати абонентів у "великої трійки" мобільних операторів він оцінює як високі.

"В такому випадку первинна наявність ліцензії. З ліцензією залучити інвестиції – не дуже велика хитрість. А що стосується частки ринку, то до кінця 2017 року частка відео в мобільному трафіку становитиме 80%. У Intellecom частоти якраз "заточені" під передачу даних", – пояснює конкурентні переваги компанії Стефанюк.

Втім, учасник телеком-ринку України, який попросив його не називати, сумнівається, що Intellecom отримає ліцензію на 4G раніше конкурсу.

"Яка ліцензія на 4G? Giraffe, що має мільйонні борги, хоче отримати ліцензію безкоштовно? Я розумію, що Ігор Володимирович буде використовувати всі можливості, він дуже розумний менеджер, але всі мають бути в рівних умовах. Всі ліцензії на 4G повинні видаватися на конкурсній основі", – вважає спікер.

А представник одного з операторів "великої трійки" не під запис і взагалі висловив думку, що піар 4G і заявка в НКРЗІ з боку Intellecom пов'язані зі спробою уникнути перегляду або вилучення ліцензії.

"Вони не особливо активно розвивають свою технологію. А зараз в рамках виконання указу Президента щодо підготовки тендеру на 4G відбувається перегляд частотного діапазону, на якому може впроваджуватися 4G", – каже співрозмовник.

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
25 березня 2024
19 березня 2024
27 лютого 2024
21 лютого 2024
12 грудня 2023
23 листопада 2023
08 листопада 2023
30 жовтня 2023
21 вересня 2023