Поділитись:

Скільки людей померло через фейки про коронавірус

Неділя, 16 серпня 2020, 02:38
Скільки людей померло через фейки про  коронавірус

За перші місяці пандемії фейки про коронавірус вбили до тисячі осіб.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, - пише ТСН.

Люди труїлись антисептиками і високодозованим алкоголем.Міжнародна група вчених підрахувала, що помилкові дані, чутки, фейки і теорії змови щодо коронавірусу лише за перші місяці пандемії вбили до тисячі осіб.

Тисячі повідомлень на різних Інтернет-платформах, різними мовами і різних країнах несли не просто дезінформацію, а містили в собі потенційну шкоду. Таким, наприклад, є міф, що вживання висококонцентрованого алкоголю допоможе дезінфікувати організм і вбити коронавірус.

Дослідники знайшли свідчення того, що в Ірані в результаті вживання метанолу, як ліків від COVID-19 померло близько 800 людей, 5876 потрапили до лікарні, а 60 - повністю втратили зір (побічна дія від метанолу). З тієї ж причини в Туреччині померли 30 осіб, а в Катарі зафіксували дві смерті через вживання спиртового дезінфікувального засобу для рук. В Індії близько десятка осіб, серед яких діти, загинули, вживши алкоголь, виготовлений із отруйного насіння дурману. Вони дивилися відео в соціальних мережах, де говорилося, що цей спосіб допоможе підвищити імунітет проти коронавирусу.

Серед інших смертельно небезпечних міфів вчені називають користь від вживання відбілювача і коров'ячої сечі з гноєм, а також розчину срібла і розпорошення хлорвмісних засобів тілом.

Ще вчені відзначають менш небезпечні помилки про уявні способи лікування, які, навпаки, можуть сприяти поширенню патогена. У Південній Кореї зафіксовано масове зараження коронавірусом серед прихожан церкви, де для дезінфекції використовувалася пляшка з солоною водою, яку бризкали в рот відвідувачам. Крім того, в мережі поширені чутки про те, що коронавірус є типом сказу, що COVID-19 поширюється через телефони, вірус являє собою штучно створене біологічну зброю, або застосовується для контролю населення, а ще що пандемія потрібна для продажу вакцин, сам коронавірус був створений за підтримки Білла Гейтса, Дональда Трампа, ЦРУ, Китаю і так далі.

Як пишуть вчені, чутки і теорії змови можуть мати потенційно серйозні наслідки як для окремої людини, так і для спільноти, якщо у них виникне пріоритет над фактами. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів