Поділитись:

Лукашенко віддав 32 затриманих "вагнерівців" Росії

П'ятниця, 14 серпня 2020, 23:05

Влада Білорусі передала Росії 32 затриманих бойовиків приватної військової компанії «Вагнера», яких затримали перед виборами.

Про це повідомляє Генпрокуратура РФ, передає Громадське.

За даними відомства, 32 з 33 затриманих бойовиків вже в Росії, ще один залишився, бо він є громадянином Білорусі.

Це означає, що екстрадиції в Україну найманців, які воювали за бойовиків так званої «ДНР» і «ЛНР», очікувати вже не варто.

«Интерфакс» з посиланням на власне джерело повідомляє, що в Росії «вагнерівцям» не загрожує кримінальне чи процесуальне переслідування, «вони роз'їжджаються по домах».

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін відреагував на таке рішення Лукашенка. Він заявив, що Україна взяла до уваги це рішення, додавши, що затримати найманців можна й іншими способами, наприклад, через Інтерпол. Також Єнін натякнув, що самій Білорусі може бути погано від такого рішення.

«Крім того, хотів би нагадати і про принцип взаємності – він часто грає не останню роль при прийнятті рішень з питань міжнародної правової допомоги та екстрадиції. До слова, Білорусь (як прикордонна з нами держава) посідає 2 місце за кількістю запитів про правову допомогу та екстрадицію серед усіх міжнародних партнерів України», – написав він.

Про яких «вагнерівців» йдеться?

У Білорусі в ніч на 29 липня затримали 33 найманців приватної військової компанії «Вагнера». Слідство каже, що вони приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які заплановані на 9 серпня. Напередодні їх взяли під варту.

Серед затриманих багато тих, хто воював на Донбасі проти Збройних сил України. Саме тому СБУ хотіла екстрадувати їх і судити. Офіс генпрокурора вже оголосив підозри 28 «вагнерівцям» про участь у терористичній організації, серед них є 9 українців. 12 серпня Україна направила Білорусі офіційний запит на екстрадицію найманців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів