Поділитись:

Біля Луцька росте тютюн, який виріс з насіння через 20 років

Неділя, 16 серпня 2020, 07:40

На краю городу убого росте тютюн. Насіявся сам після того, як тут розібрали старезний, як світ, хлів. Скільки пролежало тут насіння і скільки йому років, достеменно невідомо. Але точно більше двох десятків років.

Про це розповідає жителька одного із сіл Луцького району. Це саме на її подвір’ї виріс тютюн.

Біля Луцька росте тютюн, який виріс з насіння через 20 років

Біля Луцька росте тютюн, який виріс з насіння через 20 років

Я не одразу зрозуміла, що це за рослина. Тютюн цвіте блідим жовтим кольором. Квіти нагадують дзвіночки. Листя тутюну дещо липке і пахне гидко. Хочеться одразу вимити руки. Проте запах навіть після мила тримається ще добру годину.

Жінка розповідає, що не стала виривати рослину. Дивує лише те, що насіння проросло через багато років.

У родині ніхто не палить цигарки. Проте посмакувати тютюном приходять сусіди. Один з них каже, давно не куштував такого тютюну. Той, мовляв, міцний і добрий. Чоловік навіть не встигає правильно висушити листя. Бо робить це над плитою, адже так швидше. Робить цигарки старим добрим способом – закручуючи тютюн у газету.

Звичайно сьогодні є набагато сучасніші методи: є спеціальні машинки і папір для саморобних сигарет. Проте, якщо робити як ото чоловік, то й взагалі ні за що платити не треба буде. За рослиною, звісно, потрібно буде доглядати. Її також можуть знищити шкідники.

Жінка ж каже, що тютюн нищити не буде. Нехай росте. Він їй як пам'ять про ті часи, коли дідусь робив цигарки. Для нього то був справжній ритуал: подрібнював сухе листя, брав підготовлений шматок газети, акуратно насипав тютюн, скручував, облизавши папір,  – цигарка готова.

Загалом на території України тютюн з’явився на початку XVII століття. Але окремі дослідження свідчать про те, що українцям ця рослина була відома задовго до відкриття Америки Колумбом. Козаки завезли її з Азії, і навіть сьогодні в далеких селах та хуторах часом зустрічається тютюн-самосад, нащадок тих часів. Як ото у нашої героїні.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів