Поділитись:

Авто Волинь: армійський ЛуАЗ, який поїздив Європою

Неділя, 31 липня 2016, 12:12
Авто Волинь: армійський ЛуАЗ, який поїздив Європою

Авто Волинь: армійський ЛуАЗ, який поїздив Європою

ЛуАЗ-967 – маловідомий автомобіль з Волині, який використовували у радянській армії.

Ці "Волинянки" також поїздили Європою, оскільки із 60-их років їх почали експортувати до армій європейських соціалістичних країн, – пише mmr.net.ua.

Виготовляли їх на Луцькому автомобільному заводі, який входив до ВО "АвтоЗАЗ".

ЛуАЗ-967 став однією з найбільш відомих машин цього заводу. 1969 року ЛуАЗи почали використовувати для потреб радянської армії як багатоцільові транспортери переднього краю або ТПК.

"Ця абревіатура зумовлювала його використання бойовими та санітарними підрозділами в безпосередній близькості від лінії фронту для прихованої доставки дрібних вантажів, озброєння, особового складу та евакуації поранених", – пояснюють у виданні.

ЛуАЗ-967, обладнаний кулеметомЛуАЗ-967, обладнаний кулеметом

Ці "Волинянки" були обладнані 4-ступінчастими коробками передач, пристосованими до важкопрохідних ділянок, а також мали характерний несучий кузов з відкидним заднім бортом.

Машиною можна було керувати, лежачи на дні між бічними місцями і носилками. Цьому сприяли відкидне центральне сидіння водія і рульова колонка, що опускалася зі щитком приладів.

Починаючи із цієї моделі, ТПК почали обладнувати водовідштовхувальним насосом. Важив такий автомобіль до 930 кілограм.

З кінця 60-их років автомобілі періодично почали обладнувати системами легкого озброєння: різними кулеметами, автоматичним 30-мм станковим гранатометом АГС-17М "Полум'я", легкими протитанковими ракетними комплексами і безвідкатними гарматами.

Надрукувати
мітки:
коментарів