Поділитись:

«Початковий період будівництва – найважчий», – луцький забудовник

Неділя, 09 серпня 2020, 09:00
«Початковий період будівництва – найважчий», – луцький забудовник

Квартира чи власний будинок, центр міста чи околиця – при покупці житла кожен обирає те, що до душі. А головне – по кишені.

Для директора будівельної компанії «Майтім» Ігоря Устимчука будівництво – то справа його життя. 

–  Ігорю Олександровичу, чому обрали таку професію?

Ігор УстимчукІгор Устимчук

–  Мій батько був будівельником, тому і я вирішив вступати на будівельну спеціальність. Закінчив Луцький НТУ. І загалом задоволений своїм вибором. Я вже 20 років у цій сфері. Це і підтверджує правильність мого вибору.

– Сьогодні ви є директором будівельної фірми. Розкажіть, з чого ви починали?

–  Працювати почав у «Континіумі»: будівництво, ремонт, реконструкція. Потім – автозаправні комплекси «WOG». Там я працював до 2015 року. З них останні 5 років будували в Києві. Я вів будівництво від початку до повної здачі в експлуатацію забудови. З 2018 року я працюю в компанії «Майтім».

– У вас є така професійна звичка, що ви, побачивши певне місце, чітко уявляєте, що саме ось тут могла би стояти ваша багатоповерхівка?

–  Я, напевно, більше звертаю увагу на те, що вже хтось побудував. Коли ти маєш досвід, то вдивляєшся у різні, здавалося б, дрібниці та нюанси. Сьогодні ти дивишся на споруду так, а через рік, дивлячись на той самий об′єкт, вже звертаєш увагу на щось інше.

–  Ігорю Олександровичу, чи жили б ви у тих квартирах, які самі ж будуєте? І де, до речі, ви мешкаєте?

–  Я живу у будинку, який сам збудував. Але це було 10 років тому. Можна було б вже будувати новий. Але з урахуванням того досвіду, який я здобув.

Так, у тому, що ми будуємо, я впевнений. Наприклад, будуючи ЖК «Світлий хутір», ми зробили все максимально комфортним для покупця. І на 99 % усе було виконано і так зроблено, як було запроєктовано.

–  Чи погодитеся ви з думкою, що в Луцьку забагато забудов і всі вони однотипні?

–  Мабуть, забагато, є таке. Але все ж важко оцінити. Для цього в нас є відділ містобудування та архітектури. Місто повинне чітко сформулювати для себе стратегію розвитку, і під це уже мають підлаштовуватися забудовники. Тобто вони регулюють нашу містобудівну діяльність. Основне завдання забудовника – отримати прибуток, а вже потім він думає про естетику та архітектуру. Якби дозволяли будувати коробки, набиті квартирами-секціями, забудовник в основному так і зробив би. Але є норми, які регулюють забудову, і ми їх дотримуємося. Буде міська влада ставити умови, ми будемо їх виконувати.

У Луцьку дійсно багато типової забудови. Тому в роботі для нас головна не лише якість. Ми дбаємо про те, щоб людям запропонувати щось нове. Той самий парк, наприклад, благоустрій Сапалаївки, підземний паркінг. Це для Луцька вперше. І на майбутнє, принаймні це було в розмові з інвестором, ми плануємо не просто підняти планку якості, а зробити знову щось нове. Я думаю, це основна наша перевага, і саме новаціями ми і відрізняємося.

–  Як правильно обирати житло?

–  Насамперед я звернув би увагу на те, де розташований будинок. Потім – з чого та як він збудований. Третє: що мені дає забудовник в плані паркінгу. Наприклад, мені особисто потрібно знати, що моя машина стоїть у безпечному місці, точно не на вулиці. А ще важливо, щоб було де погуляти біля будинку.

–  Що вливає на формування ціни на житло?

–  Ціна передусім складається із вартості земельної ділянки, впливає інфраструктура – мережі, під′їзні шляхи, геологічні умови. При виконанні одних і тих самих робіт в центрі міста чи на околиці ціна може відрізнятись у рази. Набагато простіше підвести мережі, де немає щільної забудови – розкопав і все. А от в центрі це зробити дуже важко.

У тому будинку, в якому вартість квадратного метра менша, немає парковки і великої території. Якщо забудовник дбає про безпечність, зручність клієнта, то, відповідно, і ціна на таке житло зростає за рахунок додаткових опцій. Люди це бачать і обирають не просто квадратні метри, а обирають, як, де та в якому середовищі їм жити.

–  Минулого року в Луцьку запровадили тимчасовий мораторій на будівництво. Як це позначилося на роботі вашої компанії?

–  Мораторій запровадили тоді, коли ми вже отримали дозвільні документи на будівництво, яке було. Тому на нас це ніяк не позначилося.

–  Скільки часу потрібно для того, аби збудувати будинок?

«Початковий період будівництва – найважчий», – луцький забудовник

– Якщо говорити про звичайний багатоквартирний житловий будинок, то потрібно до року на документи і рік-два на будівництво. Проте багато залежить від складності ділянки, мереж, оформлення документації. Буває, розриєш котлован, знайдеш мережі, яких на планах немає, – переносиш. Усе це змінює термін будівництва.

–  Скільки ви побудували за своє життя?

–  Реалізовано десь 30-35 різного плану та масштабу проєктів. Всі вони в основному в Києві. По всій Україні ми займалися технічним та проєктним наглядом, тому я у двохтисячних роках практично об′їздив усю Україну.

–  Ігорю Олександровичу, а що будувати найважче?

–  Якщо порівнювати АЗС чи житло, то немає різниці, що будувати. Є окремі етапи, які, на мою думку, важчі при будь-якому будівництві. Коли ти заходиш на ділянку і розпочинаєш земляні роботи – фундаменти, мережі, переноси. Тобто початковий період будівництва, як для мене, найскладніший. Головне – вийти на нуль.

Особливо в Києві було дуже проблематично, адже дуже багато мереж і вони не всі є нанесені на зйомку. Коли починаєш рити, щось обов’язково знаходиш. Був випадок, коли ми зачепили потужний електричний кабель. Від удару струму навіть пошкодило ковш екскаватора. На зйомці показувало, що він розташований на глибині 1,5 метра, а виявився – на глибині 40 сантиметрів. Добре, що все закінчилося добре.

Також був випадок у Вишгороді: будували заправку на трасі, яка вела до Межигір’я Віктора Януковича. Пам’ятаю, нам висунули вимоги: поставити 4-метрову огорожу від дороги, аби він не бачив того будівництва, а ми не бачили, коли він їде. Також за 15 хвилин до того, як мимо проїжджав тодішній президент, до нас підходила державна служба охорони. Ми призупиняли будівництво й опускали всі стріли на кранах.

–  На вашу думку, який він – хороший будівельник?

–  Я вважаю, що насамперед має бути якість будівництва. Можна навіть сказати охайність будівництва. Я відкрив чистий аркуш, написав там назву будівництва, розписав детально і по пунктах, які розписав, будую. Тоді все буде чітко, без авралів і в потрібні терміни. У мене такий підхід, і стараюся цього дотримуватися. А ще у мене чудова команда, з якою все це можливо реалізувати. Коли заходиш на територію будівельного майданчика, бачиш чіткий порядок, робочу атмосферу, то розумієш, що цей об′єкт збудується вчасно і не доведеться переживати за якість будівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 березня 2024
22 грудня 2023
08:30
20 листопада 2023
07 серпня 2023
09:12
03 серпня 2023
06 березня 2023
16 грудня 2022
01 грудня 2022
16:05
02 листопада 2022
13:17