Поділитись:

Розповіли про наслідки "подарункових сертифікатів" у СІЗО

Вівторок, 28 липня 2020, 00:36
Розповіли про наслідки

Ініціатива Мін'юсту  запровадити послугу платних камер викликала резонас у суспільстві. Експерти побоюються  ймовірності використання цієї послуги як засобу шантажу та залякування.

Про це інформує Суспільне.

Постановою від 22 квітня 2020 року Кабмін запровадив експериментальний проєкт щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах України, який триватиме до 31 грудня 2021 року. Згідно з розцінками на платні камери, вартість перебування у київському СІЗО становить від двох тисяч гривень на добу, вісім тисяч за тиждень, дванадцять – за місяць. У львівській установі – тисячу гривень за добу, три тисячі п’ятсот за тиждень та чотири – за місяць.

"Багато людей скористається так званою послугою подарункового сертифіката виключно заради втіхи, для розваги, і так вони зможуть залучити вільні благодійні кошти на СІЗО і його покращення. Якщо ви купуєте собі подарунковий сертифікат та не скористаєтеся ним упродовж наступних шести місяців, то він згорає, але право повернення коштів не виникає. Вони зараховуються як благодійний внесок", – заявила в ефірі Українського радіо адвокатка Анна Калинчук.

На думку правниці, наслідком цієї ініціативи буде велика кількість позовів про порушення права на гідність та честь особи, якщо сертифікат буде придбаний як засіб шантажу, залякування чи розіграшу.

"У системі юстиції, тим паче кримінальній, така дискусія недоречна, оскільки Україна стоїть перед величезною кількістю викликів, які стосуються кримінальної юстиції. Хоча б того, що в нас кожне рішення Європейського суду стосуються незаконного ув’язнення чи того, що місця і умови утримання можна прирівняти до тортур. Найбільш цинічним є те, як комунікують цю проблему. Її хочуть перевести на легке сприйняття, але це зовсім не так. У глобальній проблемі не допоможуть одноразові акції з подарунковими сертифікатами", – каже Калинчук.

За словами експертки, ця послуга нагадує дурний жарт, тому що "найвища посадова особа системи пенітенціарних органів (міністр юстиції – ред.), яка опікується цими органами, покликана їх реформувати, перетворити та вдосконалити, видає це за жарт".

"СІЗО – це місце попереднього ув'язнення в той момент, коли щодо особи здійснюється кримінальне переслідування, тобто правоохоронні органи підозрюють особу у вчиненні якогось злочину або вже висунули обвинувачення і ця справа, наприклад, слухається в суді. Таку особу можуть помістити у місце несвободи, аби вона не становила загрози цілому розслідуванню. Утім, люди можуть сидіти там роками. Рік чи півтора року тому в київському СІЗО помер чоловік, якому було приблизно 35 років. Він перебував у київському СІЗО впродовж шести років без вироку, так його і не дочекавшись", – додала Калинчук.

Експертка нагадала, що у київському СІЗО практика платних камер існувала. Особу могли посадити в одну камеру, але якщо вона домовлялася з керівництвом СІЗО, то її переводили зовсім в іншу камеру – з кращими умовами.

"Це лише легалізація. Сенсу боротися з цією практикою немає і карати за неї дуже довго. Тому міністр пішов прогресивнішим способом, і за це його та Міністерство юстиції варто хвалити. Вони визнали, що проблема є, і тепер можна офіційно заплатити за таку послугу. Щодо подарункового сертифіката, то, як на мене, цинічно видавати таку послугу за подарунковий сертифікат, за те, що ти можеш купити собі місце наперед, на невстановлену кількість днів. Це неправильно з точки зору верховенства права та гуманності", – зазначила Калинчук.

Що відомо

  • У травні міністр юстиції Малюська повідомив, що в українських слідчих ізоляторах запустили функціонування платних камер із поліпшеними умовами.
  • Міністерство юстиції спільно з депутатами Ради висунуло ініціативу із розпродажу "заморожених" в'язниць.
  • Станом на липень, за користування платними камерами у слідчих ізоляторах сплатили вже понад 318 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів