Поділитись:

СБУ розслідує розкрадання коштів Укразалізниці

Четвер, 23 липня 2020, 02:46
СБУ розслідує розкрадання коштів Укразалізниці

Служба безпеки України розпочала розслідування розкрадання коштів Укрзалізниці.

Про це повідомляється на сайті СБУ, - передає Суспільне.

"Оперативники спецслужби встановили, що протягом 2018-2019 років комерсанти вступили у змову з деякими керівниками одного з департаментів та структурних підрозділів АТ "Укрзалізниця". Посадовці забезпечували ділкам перемоги у тендерах, незважаючи на те, що "підрядники" не мали відповідних дозволів та сертифікатів на здійснення ремонту колісних пар для пасажирських вагонів. Вони також постачали товариству запасні частини неналежної якості та невідомого походження, завезені контрабандним шляхом з РФ. Загальна сума контактів становила майже 200 мільйонів гривень", – йдеться в оприлюдненому повідомленні.

Як зазначають правоохоронці, загалом шляхом масштабних фальсифікацій щодо обсягів виконаних робіт зловмисники перевели у готівку та привласнили близько 50 мільйонів гривень. 

У межах розпочатого кримінального провадження співробітники СБУ проводять обшуки у п’яти областях у 27 структурних підрозділах Укрзалізниці, виробничих і офісних приміщеннях та у місцях проживання фігурантів справи. Зокрема, в офісі компанії-постачальника, причетної до оборудок, правоохоронці вилучили 65 тисяч доларів США, понад 2 мільйони гривень, печатки комерційних компаній та підроблену печатку національного перевізника. Також силовики знайшли договори постачання, акти здачі-приймання робіт, реєстри податкових та видаткових накладних, та інші документи, які підтверджують злочин.

Операцію проводили спільно із регіональними підрозділами Головного управління Державної фіскальної служби України під процесуальним керівництвом прокуратури Запорізької області. Триває досудове слідство за ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Що відомо

  • У червні прокурори Офісу генпрокурора спільно з працівниками СБУ та слідчими Нацполіції провели обшуки у п'яти регіональних підрозділах Укрзалізниці за підозрою у розтраті майна.
  • Уранці 20 липня польські правоохоронці повідомили, що затримали ексміністра транспорту країни та колишнього керівника Укравтодору Славоміра Новака.
  • Пізніше стало відомо, що Національне антикорупційне бюро України спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою проводять обшуки у Києві, Львові, а також на території Польщі у межах розслідування проти злочинного угруповання, яке діяло у сфері дорожнього господарства.
  • Згодом районна прокуратура Варшави у Польщі висунула Новаку офіційні звинувачення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів