Поділитись:

Волинянка за пів дня назбирала 70 літрів чорниць

Понеділок, 20 липня 2020, 07:40

Після 55-ї літри чорниці уже починає трохи нити спина. Комарі заліплюють очі. Оля зла, як пантера. Тихенько матюкається. Вона це вміє. Жіночка – вогонь.

Плентається з ягідника на дорогу. Там цієї зарази в рази менше.

– Хоч бери напийся тих засобів від комарів. Нічо не помагає, ніц їх не бере, – сердує.

Ольга в лісі з 9.00. Уже почала збирати 56-ту літру чорниць. До початку 16.00 вона набере їх ще 14. Загалом – близько 70-ти за якихось не повних 6 годин. І це буде її абсолютний рекорд: 70 літрів, 40 кілограмів, 1800 гривень.

Ользі, яка проживає на Ратнівщині, –  33 роки. Вона мама трьох дітей, працює у місцевому магазині, тому до лісу вирватися важко. Та ще маленький сезонний бізнес: чорниці вона приймає від односельців, а потім здає їх дещо дорожче.

Цього року вона лише 5 разів ходила до лісу на не повний день. Заробила 7500 гривень. Її 10-річнадонька Емілія – 2500. Хоча дитині в лісі не до ягід: селфі і все таке.

Чорниці Ольга збирає у 2,5-літрову банку. Каже, набирає її за 10-30 хвилин. Усе залежить від того, який урожай ягід у лісі. Цього року, переконує, –  рай. Та й любить вона їх збирати. У селі не заробляє тільки лінивий. Чорниці у селі люди здавали на початку сезону по 30 гривень за 1 кілограм. Зараз ціна варіюється у межах 55 -57 гривень. Щодня ціна різна.

Ольга каже, що те, що вона заробила, то, звичайно, мізер. Адже деякі подружжя за день встигають назбирати 66 кілограмів ягід. Чоловіки і дружини їздять до лісу щодня і збирають чорниці з самого ранку і до вечора. У Олі такої можливості немає – робота.

У багатьох селах чорниці – це єдиний вид заробітку. Сезонний, тяжкий, але таки прибутковий. У ліс йдуть всі: молоді та люди похилого віку. Руки після чорниць мити  –  дурне заняття: вони не вимиваються нічим. Проте чорниці збирають і ті, у кого манікюр. Ну, на той же манікюр гроші будуть. А діти змалку тут знають ціну кожної копійки.

…Оля знову йде у ягідник. Комарі налетіли хмарою: в рот, в ніс, в очі. Добре, що так не щодня, як ото у людей.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів