Поділитись:

Населення Землі скоротиться вполовину — вчені

Четвер, 16 липня 2020, 04:17

Вчені з  Університету Вашингтона провели дослідження, в ході якого дійшли висновку, що з 2064 населення планети почне скорочуватись  і вже до кінця століття зменшиться наполовину. 

Про це інформує Громадське .

Вчені прогнозують, що у 2064 році населення Землі досягне піку у 9,7 млрд, а потім почне скорочуватися.

Основною причиною цього називають те, що все більше жінок у світі роблять вибір на користь освіти і роботи. Також доступнішими стають контрацептиви.

«Це дуже важливе явище: більша частина світу переходить до життя в умовах природного скорочення населення. Процес на стільки масштабний, що людям важко в повному обсязі оцінити, що відбувається. Такого раніше не було, суспільство потребує реорганізації», — заявив  один з авторів дослідження Крістофер Мюррей.

Вчені кажуть, що з такими темпами, до 2100 року населення 23 країн скоротися удвічі. Це зокрема Іспанія, Португалія, Таїланд та Південна Корея.

Водночас населення Японії, яке у 2017 році складало 128 млн людей, до кінця сторіччя може скоротитися до 53 млн, а Італії — з 61 млн до 28 млн.

Китаю експерти прогнозують пік кількості населення у 2024 році — 1,4 млрд. А от до кінця сторіччя ця цифра скоротися до 732 млн.

На перше місце за населенням тоді може вийти Індія.

Вчені зазначають, що проблема у такому скороченні населення може полягати у тому, що у світі зміниться його вікова структура. Збільшиться кількість людей, яким буде за 80 років (зі 141 млн до 866 млн). Водночас кількість дітей до 5 років зменшиться з 681 млн до 401 млн.

«Хто буде платити податки і внески за медичне страхування у світі, який масово постарів? Хто буде доглядати за літніми людьми? Чи зможуть люди взагалі піти на пенсію?», — наголошує Мюррей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів