Поділитись:

Рейдерське захоплення у Луцьку: постраждало рибне господарство

Середа, 27 липня 2016, 13:42

Київська фірма "Поліс" викупила кредитні зобов'язання, та, не повідомивши власника, оформила на себе право власності на майно. Незважаючи на ухвалу суду про заборону вчиняти будь-які дії стосовно цього майна, з Києва привезли десятки "тітушок", які проникли на територію підприємства і не пускають журналістів.

Інцидент трапився, 26 липня, на території рибного господарства, що на вулиці Мисливській, 12а, – пише ІА Волинські Новини.

На підприємстві та поблизу нього – кремезні чоловіки в камуфляжі, з дубинками та бронежилетами. На якісь питання відповідають неохоче, російською мовою. Спробувавши потрапити на територію господарства через КПП від одного з охоронців, журналісти отримують відмову та обіцянку, що зараз уповноважені особи вийдуть та пояснять, що тут відбувається. Проте, ні за 10, ні за 15 хвилин ніхто так і не з'являється.


На місці працює декілька патрулів. Інспектор патрульної поліції лейтенант Мартинюк розповідає: "Прибувши на місце події, з'ясували, що невідомі особи є працівниками охоронної фірми з міста Дніпра, які стверджують, що підписали договір про охорону луцького об'єкту з новими власниками цього підприємства. Відтак, виник конфлікт між орендарем і так званим новим власником майна. Адже нині триває судовий процес щодо того, хто ж є власником об'єкту".

З'ясувати, хто має право перебувати на цій території, а хто – ні, приїхали і представники Управління по боротьбі з економічною злочинністю.

Лучанка пані Ольга, яка є власником адмінбудівлі на території, пропонує пройти всередину. Проте, вхід перегороджують чоловіки, які ховають обличчя від камер. Всередину нас не пропускають навіть після пред'явлення документу на право власності на будівлю та журналістського посвідчення. Мовляв, "начальство сказало нікого не пускати".

Подію фіксує патрульний інспектор, який попереджує охоронця про кримінальну відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналіста та ще раз пропонує впустити журналіста. Охоронець знову ж відмовляється, після чого патрульний вимагає його паспорт, фіксує дані та рекомендує написати заяву про перешкоджання діяльності.

Нинішні власники майна кажуть, що назвати те, що відбувалось на території, окрім як рейдерством, не можна ніяк. Мовляв, чоловіки зі зброєю самовільно проникли на територію та у виробничі приміщення.

Адвокат Наталія Андріяш розповіла, що київська фірма "Поліс" викупила в банку боргові зобов'язання фізичної особи-підприємця, який займається постачанням риби у Луцьку. Не повідомивши боржника, зареєстрували за собою в Києві право власності та заявили, що є новими власниками. Майно, яке знаходиться на території підприємства, належить фізичній особі. Відтак, вона вже звернулась до Луцького міськрайонного суду та Волинського окружного адміністративного суду і за станом на 26 липня триває дві судові справи.

Є і ухвала міськрайонного суду про те, що будь яким особами та фірмам (в тому числі і київському "Полісу") заборонено вчиняти будь-які дії стосовно цього майна. В тому числі передавати в оренду, відчужувати чи обтяжувати.

"Проте, людей, які сьогодні проникли на територію, це ніяк не зупиняє. Адже люди їхали з Києва, підготувались і знали, на що й чому їдуть", – пояснює адвокат.

Приміщення, які знаходяться на цій території (окрім адмінбудівлі), у 2014 році здали в оренду. Нині там працює орендар, який займається постачанням риби. Відтак, навіть тимчасове втручання в його роботу або блокування тягне за собою фінансові збитки.

"Гості з Києва" запропонували підприємцю укласти з ними договір, запропонувавши орендну плату в розмірі 120 тисяч гривень в місяць замість 15, які він платить нині.

Юрист пояснює, що, викупивши боргові зобов'язання, київська фірма "Поліс" мала б повідомити про те, що є новою стороною договору. Натомість, кияни, нікого не повідомивши, зареєстрували право власності на майно.

"На жаль, сьогодні досить поширені такі стандартні схеми заволодіння чужим майном. Тому що банки, маючи кредити, продають їх так званим колекторам, які займаються такими речами", – каже пані Андріяш та додає, що кінцевого нового власника встановити досить непросто – право власності декілька разів передоручають різним особам, аби "сховати кінці".

Станом на 16:00 26 липня учасники інциденту досі залишались на місці події. Охоронці, які проникли на територію, вільно ходили по периметру та всередині будівель.

Надрукувати
мітки:
коментарів