Поділитись:

Біля Ковеля незаконно видобувають пісок, – ЗМІ

Вівторок, 26 липня 2016, 10:44
Біля Ковеля незаконно видобувають пісок, – ЗМІ

Біля Ковеля незаконно видобувають пісок, – ЗМІ

Невстановлені особи на території колишнього льонопереробного заводу, що знаходиться у приміському селі Вербка Ковельського району, облаштували незаконний видобуток корисних копалин. За розкрадачів "взялися" правоохоронні органи.

Місцева прокуратура внесла відомості про дане кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі матеріалів Ковельського міськрайвідділу УСБУ у Волинській області. Санкції частини 1 статті 240 КК України (Порушення правил охорони надр) передбачають штраф у розмірі до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до двох років, – пише Kowel.com.ua.

Для проведення досудового розслідування кримінальне провадження скеровано до відділу поліції. У ході проведення слідчих дій встановлено, що по вулиці Ватутіна (№ 101А), незаконно влаштовано піщаний кар'єр та з використанням потужної техніки здійснюється видобуток та вивезення піщаної суміші.

Земельну ділянку несільськогосподарського призначення для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, площею 28,1 503 га, за вищевказаною адресою, відповідно до договору купівлі-продажу від 29 грудня 2015 року, придбало ПАТ "Ковельльон". Власником цього приватного підприємства є Віталій Шевело, керівником – Олег Клюнда. Колись тут господарювало ВАТ "Ковельльон", яким багато років керував Віталій Шевело, а в останні роки – Ганна Ткачук.

Біля Ковеля незаконно видобувають пісок, – ЗМІ

Біля Ковеля незаконно видобувають пісок, – ЗМІ

Біля Ковеля незаконно видобувають пісок, – ЗМІ

Окрім того, у межах території, про яку йде мова, відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта, на праві приватної власності та оренди частина земельних ділянок з жовтня 2015 р. – квітня 2016 р. перебуває у користуванні МПП "Віктор" (ділянки за такими адресами: с. Вербка, вул. Ватутіна, 101; 101 Е; 101 Є; 101 Л; 101 Ж).

Біля Ковеля незаконно видобувають пісок, – ЗМІ

Правоохоронцями з'ясовано, що незаконний видобуток піщаної суміші також здійснюється на земельних ділянках МПП "Віктор". 11 липня 2016 року о 12 годині з території (вул. Ватутіна, 101А) було зафіксовано виїзд вантажного автомобіля (державний номер АС 6503 ВО), який належить засновнику ПАТ "Ковельльон". Вантажний відсік був заповнений піщаною сумішшю. З метою перевірки законності дій водія, вказаний транспортний засіб був зупинений у Ковелі на вулиці Ярослава Мудрого, неподалік магазину з порядковим номером будівлі – 44 (принаймні, так вказано у матеріалах кримінального провадження). Хоча на рекламних сайтах цей магазин з продажу будівельних матеріалів (не вказуємо назву, щоб його не рекламувати) значиться на вулиці Сагайдачного.

У водія вантажівки будь-які документи на переміщення піщаної суміші були відсутні, від пояснень з цього приводу він відмовився, на підставі статті 63 Конституції України. Після цього для з'ясування усіх обставин події до Ковельського відділу поліції по телефону був викликаний директор ПАТ "Ковельльон", який не з'явився і не дозволив проводити огляд належної підприємству території.

Того ж дня під час відвідування колишнього льоноперобного заводу, у межах якого розміщено усі зазначені вище земельні ділянки, сторож на охоронювану територію працівників поліції не впустив, а від пояснень з приводу видобутку та вивезення піщаної суміші відмовився, також "прикрившись" нормами Конституції України.

Згідно статті 23 Закону України "Про надра", землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спецдозволів та гірничого відводу видобувати лише корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів. Пісок залежно від його типу може бути віднесений як до корисних копалин загальнодержавного значення, так і до корисних копалин місцевого значення.

Для швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин події та підтвердження або спростування фактів незаконного облаштування у межах території ПАТ "Ковельльон" та МПП "Віктор" піщаних кар'єрів, здійснення незаконного видобутку та вивезення піщаної суміші, зберігання у відповідних будівлях та спорудах техніки, що використовується в ході проведення зазначених робіт, необхідно провести огляд місця події.

Питання про наявність заподіяної шкоди, її розмір, вид корисних копалин, що незаконно видобуті, потребують залучення спеціалістів Державної інспекції сільського господарства, Державної екологічної інспекції у Волинській області, призначення ними відповідних позапланових перевірок, проведення яких неможливе без доступу до цих територій.

Старший слідчий Ковельського ВП ГУ НП у Волинській області капітан поліції Надія Сметюх звернулась із клопотанням до суду дати згоду на проведення протягом одного місяця огляду місця події – земельних ділянок та будівель і споруд, що належать на правах приватної власності та користування ПАТ "Ковельльон" та МПП "Віктор".

Під час судового засідання процесуальний прокурор Олександр Омельчук визнав клопотання підставним.

Слідчий суддя Ковельського міськрайонного суду Ірина Логвинюк клопотання задовольнила. Ухвала суду дозволяє (слідчій разом із спеціалістами земкадастру, інспекції сільського господарства та екологічної інспекції) проникнути на вищезазначені земельні ділянки та у розташовані на них будівлі і споруди лише один раз.

Надрукувати
мітки:
коментарів