Поділитись:

Над Волинню повисла грозова Оленяча повня. Наступна – через 9 років

Неділя, 05 липня 2020, 19:56
Над Волинню повисла грозова Оленяча повня. Наступна – через 9 років

Липнева місячна повня, що осяяла небо Волині зранку 5 липня, як і червнева, супроводжувалась напівтіньовим місячним затемненням, однак із території України його видно не було.

Про це пише Вікторія Семенюк на сторінках видання "Волинські новини".

Напівтіньове місячне затемнення, яке через видимість нічного світила начебто у сірій хмарі чи димці ще називають «грозовим місяцем», стало третім затемненням в одному сезоні затемнень, що загалом уже є унікальним явищем. Наступний такий коридор затемнень відбудеться аж у 2029 році. Тож липнева повня 2020 року набула максимальної фази на Волині 5 липня о 07:44 за київським часом. Округлий місячний диск розташований у сузір’ях Козерога і Стрільця, неподалік від Юпітера та Сатурна.

Повний місяць липня називають Оленячим, оскільки у цей період у самців оленів відбувається щорічний ріст нових рогів. Також липневу повню величають «Громовою», «Сінною», «Місяцем Самців».

Над Волинню повисла грозова Оленяча повня. Наступна – через 9 роківНад Волинню повисла грозова Оленяча повня. Наступна – через 9 роківНад Волинню повисла грозова Оленяча повня. Наступна – через 9 роківНад Волинню повисла грозова Оленяча повня. Наступна – через 9 роківНад Волинню повисла грозова Оленяча повня. Наступна – через 9 роківНад Волинню повисла грозова Оленяча повня. Наступна – через 9 років

А ось затемнення Оленячого Місяця українці, на жаль, спостерігати не могли. Натомість астрономічне явище могли бачити мешканці Північної і Південної Америки, країн Західної Африки, південно-західної Європи та Нової Зеландії. 

Оленяче місячне затемнення - третє затемненням в одному сезоні затемнень. Сезоном затемнень, який триває від 31 до 37 днів, називається один із двох періодів в році, коли, власне, ці затемнення й відбуваються. Здебільшого, на один сезон припадає два затемнення. Але трапляються винятки з правил, яким і стало третє, липневе напівтіньове затемнення 2020-го року. Така ж ситуація мала місце й у 2018, а наступного разу воно повториться через 9 років, у 2029.

Увага! Фотографії можуть містити художню обробку, тому не претендують на звання стовідсотково документальних! 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Могутність природи: показали, як над Світязем нависають чорні хмари (фото)

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024