Поділитись:

Свійські тварини можуть передчувати землетрус, – вчені

Неділя, 05 липня 2020, 05:35
Свійські тварини можуть передчувати землетрус, – вчені

Фото ілюстративне

Дослідники давно припускали, що тварини можуть передчувати землетруси, утім досі підтвердити це не виходило. Тільки зараз групі європейських вчених вдалося довести, що свійські та домашні тварини можуть чутливі до сейсмічної активності, пише Суспільне.

Як зазначено в дослідженні, фахівці звертали увагу на кілька факторів: тварини повинні були відчути, що землетрус скоро почнеться, змінити свою поведінку і постійно реагувати певним чином. У багатьох попередніх дослідженнях ці умови не враховувалися.

Учені почепили датчики на шість корів, п'ять овець і дві собаки – вважається, що ці види тварин чутливі до землетрусів. Усі піддослідні проживали на фермі в Італії – за кілька років там сталося понад 18 тисяч поштовхів з магнітудою до 6,6 за шкалою Ріхтера.

Дослідники порівняли дані про поведінку тварин з сейсмічною активністю і виявили, що всі вони відчували наближення землетрусу. Чим ближче тварина до епіцентру, тим раніше воно починало реагувати на поштовхи – іноді реакція почалася за 20 годин.

Наразі науковці мають пояснити, що саме змушує тварин так реагувати на землетруси. Можливо, це допоможе людям створити систему їх короткострокового прогнозування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів