Поділитись:

Чи мусить відвідувач платити за розбитий посуд у кафе чи ресторані

П'ятниця, 03 липня 2020, 19:33
Чи мусить відвідувач платити за розбитий посуд у кафе чи ресторані

Загалом відвідувач мусить відшкодувати збитки за розбитий посуд, проте не все так однозначно. 

Про це детальніше розповіли у відділі економічного розвитку та торгівлі Ковельської міської ради. 

У статті 633 Цивільного кодексу України зазначено: коли ви приходите у ресторан, кафе, бар, то автоматично укладаєте публічний договір з власником і приймаєте правила цього закладу. Тож власник має право вимагати від вас відшкодування завданих вами збитків. Інше питання, що вас як клієнта мали ознайомити з умовами договору. Якщо цього не зробили, ви можете не платити.

Як вас мали повідомити? Через меню. У ньому зазвичай на останній сторінці повинна бути інформація з розцінками за розбитий посуд. Причому цю сторінку обов'язково має завірити власник закладу та бухгалтер – підписом та печаткою. Якщо прейскуранта у меню не було, то угоди про відшкодування збитків не укладено. Юридично це звучить так: вас втягнули у публічний договір обманним шляхом, а така угода, відповідно до Цивільного кодексу, недійсна. І ви нікому нічого не винні.

Ціна посуду в меню є. Чи достатньо цієї умови, щоб сплатити штраф? Ні. Є ще одна важлива умова: офіціант зобов'язаний принести вам чек, у якому буде вказано суму та позицію розбитого посуду. Розбитий посуд – це бюджетна стаття. Оскільки кошти за відшкодування потрапляють у касу, то, відповідно, фіскальні органи мають знати, на якій підставі вони там з'явилися. Також важливо знати: якщо посуд брендований (тобто на ньому зазначено назву або логотип іншої компанії), то змусити компенсувати вартість посуду вас також не можуть, адже заклад швидше за все отримав ці келихи безкоштовно (як рекламну продукцію). Тож навіть, якщо у меню закладу є ціна на розбитий посуд, брендованого посуду вона не стосується.

На пункт в меню вказали, чек принесли. Умови виконані, тож варто оплатити? Ні.Зобов’язати відшкодувати вартість посуду може лише суд. Якщо ж представники закладу наполягають на іншому, сміливо викликайте патрульних. Закон на вашому боці.

Адміністрація не випускає із закладу – вимагає негайної оплати. Що робити? Немає такого права. У вас можуть вимагати показати документи (не брати їх «у заставу», лише поглянути), аби потім звернутись до суду. Але фізично перешкоджати вам покинути заклад адміністрація не має жодних прав. Це ще одна причина звернутись до правоохоронців. Головне: не піддаватися на провокації, аби співробітники закладу не змогли видати ваші дії за хуліганські. Бо тоді цивільно-правовий конфлікт із легкістю може перерости в адміністративно-правовий.

Офіціант тисне на жалість. Мовляв, інакше суму збитків вирахують з його зарплати. Як діяти? Вас це не повинно хвилювати. Офіціант сам погодився на такі умови праці. Це його проблема і проблема власника. Але в жодному випадку не ваша, – йдеться у повідомленні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів