Поділитись:

Стратегію розвитку Луцька розроблятимуть у 5 етапів

Понеділок, 25 липня 2016, 12:37
Стратегію розвитку Луцька розроблятимуть у 5 етапів

Під час розробки нової стратегії розвитку Луцька будуть враховувати уже існуючі стратегії.

На програму стратегії із бюджету міста необхідно виділити мінімум 200 тисяч гривень, а в разі необхідності більшої суми гроші шукатимуть, залучаючи відповідні гранти. Про це розповів 25 липня перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев на засіданні комітету зі стратегічного планування розвитку Луцька.

Член оргкомітету по розробці стратегії та депутат Луцькради Павло Данильчук поцікавився, як фінансуватиметься розробка стратегії і чи буде достатньо зазначеної суми.

"Я буду ініціювати на сесії міськради щоб на розробку стратегії виділили 500 тисяч гривень", – сказав Павло Данильчук.

Тарас Яковлев зазначив, що стратегію планували завершити до кінця 2016 року, проте пізніше вирішили, що варто зробити її не швидко, а якісно. Адже на розробку якісної стратегії треба приблизно рік. Що ж до фінансування, то заступник міського голови пообіцяв, що коли на розробку стратегії не вистачить запланованих 200 тисяч, то він знайде додаткові кошти, залучивши міжнародні гранти.

"Я шукав шлях, як розробити стратегію дешевше, щоб потім не закидали "а чому так дорого", Тому радий, що депутати здивувались, що 200 тисяч із бюджету – це мало. Однак ця сума прийнятна для Луцька і її можна коригувати. Думаю, що є багато донорів, які зацікавлені в цьому питанні Тому гарантую, що зможу спільно з вами знайти, як дофінансувати програму розвитку стратегії", – зауважив Тарас Яковлев.

Директор департаменту економічної політики Олександр Озінович розповів присутнім, що стратегія міста планується до 2030 року: заплановано 5 етапів, на основі яких вона буде розроблятися. Загалом, це – підготовка та інформаційне забезпечення, діагноз стану розвитку стану міста, побудова сценарію розвитку, формування програми дій та створення документу стратегії.

Голова асоціації регіонального розвитку Петро Гоцалюк підкреслив, що стретегія не буде розроблятися із "чистого листа", оскільки місто і область вже має декілька стратегій напрацьованих раніше.

"Ми не розробляємо стратегію з нуля адже є стратегія економічного розвитку, а у 2015 році затверджена стратегія "Волинь 2020". Тому бачу цю роботу не з чистого листа, а з напрацьованого матеріалу. Найпроблемніше в цьому процесії – це залучення громадськості. Адже люди вважають, що це не їхнє питання. Тому робочій групі варто саме на це звернути увагу", – запевнив Петро Гоцалюк.

Він додав, що конкретні заходи і дії зможуть обговорювати тоді, коли будуть збирати стратегічні комітети.

Партнер з міста Люблін, який має досвід у розробці подібних стратегій та готовий долучиться до роботи із розробки стратегії Луцька Кшиштоф Лонтка, який спілкувався із присутніми за допомогою skype-зв'язку, додав, що розробка стратегії – це інтелектуальний процес, тому треба залучати і міжнародний досвід, щоб зрозуміти, які інструменти впливають на швидкість розвитку міст.

Тарас Яковлев додав, що, безумовно, до розробки цього документа мають долучитися експерти, які будуть коригувати формування стратегії. Основним їхнім завданням буде: зібрати правильне середовище, провести модерацію, обговорення і визначення тих проблем які є.

Наприкінці зустрічі заступник міського голови запропонував зібратись через два тижні і затвердити регламент роботи над стратегією.

Надрукувати
мітки:
коментарів