Поділитись:

Замість Лесиного ясена можуть висадити нове дерево

Вівторок, 30 червня 2020, 16:10
Замість Лесиного ясена можуть висадити нове дерево

У Луцькій міській раді міркують, як заповнити місце на Замковій площі, де сьогодні вночі впав Лесин ясен, ботанічна пам’ятка природи місцевого значення.

Про це в ефірі «Українського радіо Луцьк» розповіла Оксана Лисак, керівник відділу екології Луцькради.

Один із варіантів, які розглядають, - посадити на місці крупномірний саджанець ясена.

Начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис вважає, що посадити дерево – було би слушною ідеєю. Тим паче, що днями не стало відомого луцького краєзнавця Вальдемара Пясецького. І нове дерево можна було приурочити як його постаті, так і постаті Лесі Українки.

Втім, вважає Олександр Котис, є доцільним зібрати пропозиції лучан.

«Має бути загальний консенсус. Не має бути будь-що. Адже це чутливе місце», - пояснює позицію Котис.

Він вважає, що загибель дерева не впливе на туристичний потенціал Луцька. Адже це більш внутрішня легенда про те, що буцімто Леся Українка творила під цим ясенем. Втім навіть врахувавши надуманість цієї історії, майдан перед замком без ясена виглядає порожнім.

Оксана Лисак каже, що ясени не живуть так довго, як скажімо дуб чи липа. Вік конкретно цього дерева налічував близько 200 років, тож у 1993 році йому і присвоїли статус пам’ятки. Також зіграла роль його історична прив’язка. Коли у квітні 2020 року дерево похилилося, його намагалися врятувати. Основні заходи були заплановані на осінь. Через карантин, необхідність проведення тендерної процедури, це не вдалося зробити швидше.

Побачивши нутрощі дерева після падіння, стало зрозуміло, що прогресували процеси гниття та руйнування шкідниками, каже експерт.

«Навряд воно змогло би проіснувати досить тривалий час», міркує Оксана Лисак.

Нині чиновники мають звернутися із документами до міністерства екології, аби зняти статус пам’ятки з дерева. І до того часу деревину мають зберігати.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів