Поділитись:

На Волині перекриють дві дороги міжнародного значення

Понеділок, 29 червня 2020, 20:50

фото «Суспільного»

Завтра у Маневичах відбудеться друга акція протесту, під час якої перекриють дороги міжнародного значення на перехресті шосе Київ-Ковель та Любешів-Луцьк. Мешканці Маневицького району виступають проти поділу на дві частини. Організатори акції, депутати районної та обласної ради перекриють  дороги «в знак протесту несправедливому поділу районів всупереч вимогам і здоровому глузду».

Про це повідомляють на сайті газети "День".

«За рішенням Кабінету Міністрів на Волині пропонується об’єднати три райони з центром у місті Камінь-Каширському. Проте Камінь-Каширський не відповідає усім необхідним критеріям, а жителі сусідніх районів не бажають приєднуватися до депресивного району з центром в економічно відсталому містечку, - йдеться  у  повідомленні. - Саме 30 червня профільний комітет Верховної Ради розглядатиме проєкт постанови Верховної Ради “Про ліквідацію та утворення районів”. За запропонованою Кабінетом Міністрів версією на Волині утворюють 4 райони, замість 16. Три райони (Камінь-Каширський, Маневицький та Любешівський) частково об’єднуються в один з центром в місті Камінь–Каширську».

«Ми вимагаємо визначити центром селище міського типу Маневичі. І наша позиція більш, ніж аргументована. Адже Маневичі значно потужніший економічно населений пункт, має розвинутішу інфраструктуру, в тому числі соціальну. Ми хочемо, щоб наші аргументи нарешті почули в Києві. " - говорить депутат Маневицької районної ради Петро Зінчук.

Маневичани у своїх вимогах керуються обєктивними критеріями. Вони, зокрема, вказують на те, що лише за 2019 рік Маневицький район реалізував промислової продукції на 402 мільйони гривень, що вдівічі більше за два сусідні райони: Камінь-Каширський та Любешівський, які об’єднують разом. Окрім того, Маневичі мають серйозні логістичні переваги: саме тут проходить залізнична гілка Київ-Ковель, два шосе: Київ -Ковель -Варшава та Луцьк -Любешів -Білорусь. Якщо керуватися методичними рекомендаціями, затвердженими раніше Мінрегіонбудом, то саме Маневичі в першу чергу відповідають усім необхідним критеріям для того, аби бути центром. Єдиною перевагою Камінь-Каширська є кількість населення у 64 тисячі. Проте в Маневичах вважають, що більша кількість населення в поєднанні низькими економічними та інфраструктурними показниками Камінь-Каширська є навіть мінусом, адже свідчить про нездатність забезпечити економічне зростання, маючи переваги в кількості населення.

Людмила Кирда, депутат обласної ради, одна з організаторів акції, каже: "Найбільше обурює маневичан те, що їхні аргументи  абсолютно не беруть до уваги. Та й взагалі, з ними просто не спілкуються."

 Як депутат, вона так і не змогла потрапити на прийом до голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка, щоб донести позицію своїх виборців. Навіть офіційно записувалася на прийом, не прийняв.

«Люди не змиряться з тим рішенням, яке їм нав’язують без ніякої логіки, - каже Людмила Кирда. – Вони хочуть діяти активніше, але стримує карантин. Власне, люди вже готові  перекривати трасу серйозно, не пропускаючи транспорт взагалі. Але поки їх вдається стримувати. А що робити, коли ніхто нас не  слухає і чути не хоче? Лише один район, причому дуже потужний, ось так на Волині рвуть, ділять, приєднують до менш перспективного. Хай би вже приєднали Маневичі повністю  районом до Ковеля чи Луцька, чого й просимо. Але якщо дві сільради Камінь-Каширського району приєднуються до ОТГ в  Маневицькому, то це про щось свідчить? Люди бачать, де краще, перспективніше. І Любешівська ОТГ винесла рішення приєднатися до  району з центром в Маневичах, а не до Каменя-Каширського».

Людмила  Кирда  вважає, що не треба просити людей виходити на  акцію. Їх  треба ще й стримувати. Бо громада одностайна у своїх прагненнях, і мислить, на відміну від влади, раціонально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 лютого 2024
15 лютого 2024
09:17
30 листопада 2023
19:59
20 листопада 2023
24 серпня 2023
09:54
27 липня 2023
18:19
01 травня 2023
12 квітня 2023
01 січня 2023
05 жовтня 2022