Поділитись:

Відчувати холод і спеку по запаху: вчені створили VR-технологію

Неділя, 28 червня 2020, 02:54
Відчувати холод і спеку по запаху: вчені створили VR-технологію

Розробники з Чиказького університету вигадали, як генерувати з віртуальної реальності температурні відчуття, використовуючи особливості людського організму. За допомогою запахів можна буде відчути спеку і холод.

Як пише Громадське, про розробку повідомляє журнал IEEE Spectrum, який видається Інститутом інженерів з електротехніки та електроніки (США).

Вчені використовували специфічні хімічні речовини, які можуть впливати на трійчастий нерв в носі. Він з'єднує мозок з більшою частиною обличчя і передає багато сенсорної інформації.

Завдяки тому, що деякі запахи й температури пов'язані, вдається створити відповідні відчуття. Наприклад, аромат евкаліпту змушує відчувати прохолоду, тому що запускається рецептор TRPM8.

Він реагує однаково як на ментол, так і на температуру нижче 25°C. Дослідники називають це «дуальністю сприйняття».

Розробники кажуть, що система «доставки запаху» в VR є невеликою і споживає всього 0,25 Вт. Для шести годин безперервної роботи досить трьох флаконів рідини по 1 мл.

«Наша система взагалі не змінює температуру. Все, що вона робить, — це «запускає» хімічні речовини в ніс… Це заплутане відчуття», — каже один з розробників Яс Брукс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів