Поділитись:

Чим багаті очільники церков на Волині

Четвер, 25 червня 2020, 11:30
Чим багаті очільники церков на Волині

Журналісти-розслідувачі з'ясували, яке майно нажили очільники церков в Україні, у список потрапили і волинські священнослужителі. 

Зокрема, проаналізували надбання керівників Української православної церкви так званого Московського патріархату, Православної церкви України та Української греко-католицької церкви. Інформацію розмістили на сайті «Золото церкви».

Православна церква України

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Чим багаті очільники церков на Волині

У мирському житті –  Зінкевич Тимофій Семенович. 

Народився і виріс на Тернопільщині. Після строкової служби в Радянській армії демобілізувався і спробував вступити до університету, але не зміг. Працював у Почаївській лаврі. Пізніше вступив до Санкт-Петербурзької духовної семінарії РПЦ, але по завершенню обрав служіння в Українській православній церкві Київського патріархату.

Із 2004-го року єпископа Михаїла призначили керуючим Волинською єпархією УПЦ КП. Під час Помаранчевої революції Михаїл підтримував демократичні сили на чолі з Віктором Ющенком. У 2012 році владику було возведено у сан митрополита. Також отримав ступінь доктора філософії у галузі богослов’я. Митрополит Михаїл подавав свою кандидатуру на посаду предстоятеля ПЦУ, але потім відмовився від цієї ідеї.

Чим багаті очільники церков на Волині

Українська православна церква так званого Московського патріархату 

Архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл

Чим багаті очільники церков на Волині

У мирському житті – Крикота Петро Григорович. Впродовж майже 20 років був ректором Почаївської духовної семінарії.

У 2012 році владика Нафанаїл входив до складу комісії, яка хотіла змінити статут УПЦ (МП) в Україні. Ці зміни передбачали, зокрема, звуження автономії церкви в Україні та більшу підконтрольність Російській православній церкві. Владика виступав проти отримання Томосу та створення Єдиної української православної церкви.

Чим багаті очільники церков на Волині

Українська греко-католицька церква 

Владика Йосафат Олег Говера. Екзарх Луцький.

Чим багаті очільники церков на Волині

Народився в Івано-Франківську. Після закінчення середньої школи навчався у підпільній духовній семінарії. Також здобув вищу релігійну освіту в Люблінському католицькому університеті й Папському східному інституті в Римі.

Займався викладацькою діяльністю, зокрема, виконував обов’язки ректора Духовної семінарії імені Йосифа Сліпого. У січні 2008 року Папа Бенедикт XVI благословив рішення Синоду єпископів УГКЦ про заснування нового Архиєпископського екзархату в Луцьку і призначення Йосафата Говеру його першим екзархом.

Екзархат називається «Волинський» і до нього входить Волинська та Рівненська області.

 

Чим багаті очільники церков на Волині

Довідково: 

 

«Золото церкви» – проєкт «Слідства.інфо», у якому зібрана і каталогізована інформація про статки вищого духовенства трьох найвпливовіших в Україні церков: Православної церкви України, Російської православної церкви в Україні та Української греко-католицької церкви.

Дослідження статків церковного керівництва – це лише перший етап. Згодом базу даних «Золото церкви» доповнять інформацією про бізнес, яким володіють представники вищого духовенства українських церков. А також опублікують низку розслідувань щодо зловживань окремих представників церков, пов`язаних з землею і державною власністю. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів